Japán, valamint az északi vidék érzékeny hangulata és ízvilága keveredik Tokió új éttermében, a június végén megnyitott Inuában.
A hétszáz négyzetméteres vendéglátóhely az OEO Stúdió munkája, amely alapvetően a japán stílusjegyekre és helyi anyagokra építve húzta föl az épületet, de azért tett bele egy kis skandináv csavart is.
Kizárólag a legmagasabb minőséget képviselő alapanyagokkal dolgoztak a tervezők a főváros leendő kedvenc éttermében, legyen szó a padlókat alkotó deszkákról, vagy a Kunishiro és Hinoki Cypress által kreált hazai téglákról.
A szokás szerint kimért japán vonalakat hamuszürke színekkel és sárgaréz elemekkel kombinálták, illetve az enteriőr kialakításakor az agyag és a szépen megmunkált fa mellett hengerelt acéllemezeket is felhasználtak.
Ami rögtön eszünkbe juthat az Inuáról, az a kiegyensúlyozottság és az aprólékos kidolgozottság, mindjárt a fogadótértől kezdve egészen a felszolgálók munkaállomásáig.
A mennyezetbe szerelt lámpák elsőre rendhagyónak tűnnek, de a bár falaira és a sarokba helyezett műtárgyakkal kiegészülve meghitt távol-keleti légkörrel csalogatják be a vendéget. A már említett skandináv hatás a dán Brdr. Krüger által tervezett szuperkényelmes étkezőszékkel és a dizájnos asztalokkal érkezik a képbe.
Egyszerre maximum hatvanan élvezhetik az Inua által adott nem mindennapi élményt, amiben benne foglaltatik Tokió pazar panorámájának kisebb szelete is.
Maga a konyha meglehetősen jó kezekben van: az a német Thomas Frebel felel az Inua étlapjáért, aki tíz évet húzott le a világ legjobb éttermének négyszer is megválasztott dániai Nomában. A menüt illetően főként japán alapanyagokból készült északi stílusú ételekre kell számítani, melyekben a világhírű séf az ország gazdag kultúráját szeretné megmutatni.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: oeo.dk)
nagy sztori | Inua | skandináv | noma | étteremÍgy néz ki Jennifer Lopez 15 milliárd forintos villája
Elképesztő környezetben fekszik Kevin Costner pazar és egyébként kiadó birtoka

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!