Japán, valamint az északi vidék érzékeny hangulata és ízvilága keveredik Tokió új éttermében, a június végén megnyitott Inuában.
A hétszáz négyzetméteres vendéglátóhely az OEO Stúdió munkája, amely alapvetően a japán stílusjegyekre és helyi anyagokra építve húzta föl az épületet, de azért tett bele egy kis skandináv csavart is.
Kizárólag a legmagasabb minőséget képviselő alapanyagokkal dolgoztak a tervezők a főváros leendő kedvenc éttermében, legyen szó a padlókat alkotó deszkákról, vagy a Kunishiro és Hinoki Cypress által kreált hazai téglákról.
A szokás szerint kimért japán vonalakat hamuszürke színekkel és sárgaréz elemekkel kombinálták, illetve az enteriőr kialakításakor az agyag és a szépen megmunkált fa mellett hengerelt acéllemezeket is felhasználtak.
Ami rögtön eszünkbe juthat az Inuáról, az a kiegyensúlyozottság és az aprólékos kidolgozottság, mindjárt a fogadótértől kezdve egészen a felszolgálók munkaállomásáig.
A mennyezetbe szerelt lámpák elsőre rendhagyónak tűnnek, de a bár falaira és a sarokba helyezett műtárgyakkal kiegészülve meghitt távol-keleti légkörrel csalogatják be a vendéget. A már említett skandináv hatás a dán Brdr. Krüger által tervezett szuperkényelmes étkezőszékkel és a dizájnos asztalokkal érkezik a képbe.
Egyszerre maximum hatvanan élvezhetik az Inua által adott nem mindennapi élményt, amiben benne foglaltatik Tokió pazar panorámájának kisebb szelete is.
Maga a konyha meglehetősen jó kezekben van: az a német Thomas Frebel felel az Inua étlapjáért, aki tíz évet húzott le a világ legjobb éttermének négyszer is megválasztott dániai Nomában. A menüt illetően főként japán alapanyagokból készült északi stílusú ételekre kell számítani, melyekben a világhírű séf az ország gazdag kultúráját szeretné megmutatni.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: oeo.dk)
Inua | nagy sztori | noma | skandináv | konyhaTizenkét év után újra megnyílik Ázsia legnagyobb vasútállomása
Úszó „szigetvárost” épít az óceánszint emelkedése miatt a kedvelt luxusnyaralóhely
