Close
Ismét költözik az arany tojás szauna – Májusig Svédországban lehet kipróbálni

Ismét költözik az arany tojás szauna – Májusig Svédországban lehet kipróbálni

Párizs, Minnesota, Koppenhága, Stockholm és Rättvik után ezúttal a Jukkasjärvi lesz az átmeneti otthona.

A napelemmel működő svéd környezetvédelmi projekt az Icehotel 365 szomszédságában kap ideiglenes lakcímet – az ez az északi sarkkörtől mintegy kétszáz kilométerre található híres jégszálloda, melyben szinte minden jégből van. A világ első ilyen jellegű szállodájaként lett ismert az 1989-ben megnyitott hely, amely minden esztendőben újranyit.

A hotel enteriőrjét a kilenc országból érkező több mint negyven művész és dizájner által faragott jégkristályok és jégszobrok alkotják, ám a tavaszi felmelegedéskor valamennyi remekmű a Torne folyóban végzi. Minden megtalálható az ötvenöt szobás, Art és Deluxe lakosztályokat kínáló jéghotelben, amiért egy hagyományos szállodát felkeresünk: bár, étterem, kényelmes ágyak – természetesen stílusosan jégből kialakítva, meleg szőrmével letakarva.

A svéd Mats Bigert & Lars Bergström 2017-ben azzal a céllal alkotta meg a Solar Egg névre keresztelt szaunát, hogy a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozzák: az öt méter magas és négy méter széles, tojás formájú alkotást Svédország legészakibb városában, a lappföldi Kirunában helyezték el először.

Összetört hatást keltő felülete széttöredelve tükrözi a külvilágot, és a környezet, valamint a táj pusztulására hívja fel a figyelmet. A hatvankilenc rozsamentes acél és szolárpanel elemből álló mobilszauna nem csupán kívülről nyújt szemet gyönyörködtető látványt, hanem az enteriőrje is szépen megmunkált.

Odabent egy vasból és kőből készült, emberi szív alakú kályha felel a forrróságért, amely akár 85 Celsius-fokos is lehet.

Az exkluzív mobilszauna március 2-től május 15-ig marad a jéghotel mellett, többek között azért, hogy a globális felmelegedésre irányítsa a figyelmet. Foglalni itt lehet. 

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Jean-Baptiste Béranger / Bigert & Bergström, Icehotel)

szauna | svédosrszág | különleges | környezetvédelem | tojás

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram