Kellemetlen meglepetés érte a luxushajó utasait, amikor spanyol felségvizekre értek

Egy óceán- vagy tengerjáró hajós utazás a luxus csúcspontját jelenti; néhány napig nyugodtan hátradőlhetünk, miközben lesik minden kívánságunkat. Így voltak ezzel a Norwegian Cruise Line utasai is egészen addig, amíg Spanyolországban további italokat nem rendeltek.

Jó néhányan közülük több száz eurót fizettek az NCL "Free at Sea" néven futó ajánlatáért – ami korlátlan italfogyasztást és wifit tartalmaz –, ám Spanyolországba érve kiderült számukra, hogy adózniuk kell az elfogyasztott italok után.

Spanyolország ugyanis tíz százalékos áfát számít fel a szárazföldön elfogyasztott ételekre és italokra – de mindez érvényes a tengerre is. Az NCL pedig ezt a költséget az utasokra hárítja.

– Az európai szezonunk kezdetével, az év elején értesültünk arról, hogy a vendégeknek bizonyos hajóutakon további adót kell fizetniük – mondta az NCL szóvivője. A pluszköltség azokra vonatkozik, akik spanyolországi kikötőkben kezdik meg az útjukat, vagy spanyol felségvizeken hajóznak keresztül.

A visszajelzések alapján viszont sokan elégedetlenkedtek az utasok közül.

A Bilbaóban felszállt Stephen Donoghue úgy jellemezte az esetet, mint "a legújabb kísérletet arra, hogy még több pénzt szedjenek ki belőle azzal, hogy gyakorlatilag kétszer kell fizetnie ugyanazért".

Az utasok egyik fő panasza az volt, hogy ezt a kitételt csak azután ismertették velük, hogy megvásárolták a csomagjukat. Utóbbi ára egy napra húsz font (8900 forint) fejenként. A "Free at Sea" pedig Donoghue úr és felesége fejenként 249 fontot (111 ezer forintot) fizetett utazásuk teljes időtartamára.

Az ÁSZF szerint viszont minden le volt írva előre. "Hacsak a foglaláskor másként nem határozzák meg, a viteldíjak nem tartalmazzák a helyi hatóságok által a kikötőben vagy a felségvizeken a hajó fedélzetén kapható árukra és szolgáltatásokra kivetett díjakat" – olvasható a hajótársaság általános szerződési feltételeiben.

Bizonyára sokan álmodunk arról, hogy egyszer mindent feladunk, mindent magunk mögött hagyunk és  jól megnézzük a világot. Remekül hangzik, de vélhetően drágának is. Van rá viszont egy kényelmes opció, immáron részletes tudnivalókkal.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

utazás | tenger | adó | spanyolország | luxushajó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom