Close
A Világítótornyok útja, Spanyolország másik Caminója

A Világítótornyok útja, Spanyolország másik Caminója

Egy évtizeddel ezelőtt hat galíciai barát azt találta ki, hogy sétaúttal köti össze a partvidék hosszú homokos strandjait, gránitszikláit és nyugalmat sugárzó, madarakkal teli torkolatait, hogy mások is megismerhessék szeretett hazájukat.

Egy olyan összefüggő ösvényt akartak létrehozni, amely a régi bálnavadászkikötőt Malpicát a finisterrei világítótoronnyal köti össze, amit már a római időkben is a „világ végének” tekintettek.

Az Ardeleirói malmok Malpica mellett

A település nevének eredete (mely galíciaiul Fisterra) a latin finis Terræ vagyis A világ vége kifejezés, mivel az a kontinentális Spanyolország legnyugatibb részén helyezkedik el. Hajózási szempontból a világ legveszélyesebbjei közé tartozik ez a partszakasz, ezért kapta a Costa da Morte (A halál partja) nevet, és ezért is található itt annyi világítótorony.

A helyi halászoktól és gazdáktól megtudták, hol futnak rejtett ösvények, és összeállították a biztonságos útvonalak térképét, amelyet először a Facebookon osztottak meg csoportos sétákat ajánlva a születő ösvény egyes szakaszain. 2014-ben létrehoztak egy nonprofit egyesületet, amelynek önkéntesei megkezdték a növényzet irtását és az útvonal kijelölését.

A finisterrei világítótorony

A kétszáz kilométer hosszú utat nyolc szakaszra bontották, melyek mentén szálláshelyek, éttermek, bárok, pékségek, sőt, még taxik is várják a látogatókat.

Vannak zarándokok, akik Szent Jakab-útjáról letérnek a finisterrei világítótoronyhoz, de kevesen ismerik a klasszikus útvonalnál kevésbé zsúfolt és meditatívabb világítótorony-utat, amely Európa egyik legérintetlenebb vadregényes partvidékén vezet.

A Nariga világítótorony

 

Tengeri éghajlatával és a hatalmas, vad óceán látványával Galícia Wales vagy Bretagne vadabb változatának tűnik. Zord hegyoldalaira fenyőerdők és vadvirágok tapadnak, falvainak kőházait hortenziák díszítik.

Itt található a Nariga világítótorony, amelynek alapja egy hajó orrára hasonlít, és a gyaloglást olyan festői strandokon szakíthatjuk meg egy kis úszással, mint a Playas de Trece, amely fölé Európa egyik legnagyobb homokdűnéje magasodik, a Monte Branco, de a rózsaszín gránitsziklákkal keretezett Praia de Reira is idilli pihenőhely.

Praia de Reira

A kettő között az Angol temető őrzi egy 1890-es hajótörés tragikus emlékét, amelyben 172 tengerész vesztette életét, és ami miatt egy brit újságíró a halál partjaként nevezte el ezt a szakaszt. A hajószerencsétlenség nyomán, hogy megelőzzék a további tragédiákat, sebtében fel is húztak innen nem messze egy világítótornyot 1896-ban, ez lett a Cabo Vilan, Spanyolország első elektromos világítótornya.

A helyiek azonban nemcsak a világítótornyokban bíztak. A halászok feleségei egykor állítólag a Hegyi Szűz kápolnájához (Ermida da Virxe do Monte) jártak fel, hogy a segítségét kérjék a szerencsés utazáshoz, de biztos, ami biztos, a tetőre is felmásztak, hogy megfordítsák a cserepeket abban a reményben, hogy ez megváltoztatja a szél irányát, és hazahozza a férjeiket.

Cabo Vilan

De az útvonalon nemcsak ilyen magányos és meditatív helyeken mélyülhetünk el, mert ott van például Camarinas nyüzsgőbb halászkikötője is, majd az utolsó szakaszon ismét egyik káprázatos tengerpart jön a másik után: Nemina vad szörfös strandja, a Playa de Rostro és a Playa de Arnela, egészen a Fisterra mögötti Mar de Fora strandig, az út végén pedig Finisterre világítótoronya áll, ahol a kelta druidák már jóval Szent Jakab születése előtt szertartásokat tartottak a Napnak szentelt oltárnál.

Ezen az öt csodaszép tengerparti úton is érdemes egyszer végigsétálni, a norvég El Camino pedig van olyan látványos, mint az eredeti.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

tengerpart | világítótorony | Finisterre | nagy sztori | galicia

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram