Ennél a csodálatos világítótoronynál találkoznak a szelek

A Formentor világítótorony Mallorca szigetének legszélén magasodik a meredek sziklák tetején, hogy őrizze a gyakran háborgó Földközi-tengert.

Cap de Formentor Mallorca szigetének legészakibb része. A helyiek csak a szelek találkozási pontjaként emlegetik, Formentor változatos és meredek partját ugyanis mindennap heves szelek és erős hullámok formálják.

Annak ellenére, hogy élővilága, természeti környezete figyelemre méltó, strandjai kellemesen hűsítőek, gasztronómiája pedig a tenger gyümölcseinek legjavát vonultatja fel,

a terület igazi turisztikai látványossága minden kétséget kizáróan a sziklaorom tetején magasodó világítótorony és annak páratlan panorámája.

A torony megközelítése egészen a múlt századig hatalmas kihívás volt, ma már több mint húsz kilométer hosszú, kanyargós autóúton juthatnak el a kirándulók gyalog, autóval és tömegközlekedési eszközzel egyaránt. A legtöbben Puerto Pollensából indulnak el, hogy felfedezzék a környék látnivalóit.

Az út kezdetén érdemes megállni Mirador des Colomer-ben, amely fantasztikus természeti kincseket tartogat. Innen továbbhaladva a Formentor strand a következő állomás, hogy aztán fenyők, tölgyek, pálmafák és sziklák szabdalta utakon a turisták maguk mögött hagyják Murta és Figuera öblét.

Az út során páratlan panoráma tárul a kirándulók elé. A környéket meredek sziklák, szikár hegyfokok, hegyi kecskék és pásztoraik uralják. Végül számtalan kanyar után egyértelművé válik a világítótorony sziluettje, ahogy kérlelhetetlenül magaslik mintegy kétszázhúsz méterrel a tengerszint felett.

A világítótornyot Emili Pou tervezte, reflektorai harminc másodpercenként villannak egyet. A tornyot 1863-ban adták át, de több alkalommal felújították, az őrök egykori lakóhelyei pedig ma már turisztikai célokat szolgálnak. Békeidőben hatalmas népszerűségnek örvend a terület: Mallorca leglátogatottabb régiójaként turisták százezreit vonzza.

Nyugtató hegyek

Nordland hegycsúcsai felérnek egy levél Xanaxszal. Bebizonyítjuk. Valaki pedig felmászott a Salgótarján közelében lévő salgói várba, hogy megmutassa nekünk a hófedte Magas-Tátrát. Itthon úgy gyönyörködhetsz a Pilis varázslatos színeiben, ahogy eddig talán még soha. Nem könnyű a legszebb hegycsúcsokat tartalmazó listát sem összeállítani, hiszen megannyi bámulatosan szép hegycsúcs magasodik a bolygónkon. A mi top 10-ünkön akadnak klasszikusok, laposak, filmben szerepeltek, rosszul lefordított nevűek és még szivárványszínűek is!

(Fotók: Getty Images)

 

világítótorony | utazás | mallorca | formentor | torony

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom