Close
Ennél a csodálatos világítótoronynál találkoznak a szelek

Ennél a csodálatos világítótoronynál találkoznak a szelek

A Formentor világítótorony Mallorca szigetének legszélén magasodik a meredek sziklák tetején, hogy őrizze a gyakran háborgó Földközi-tengert.

Cap de Formentor Mallorca szigetének legészakibb része. A helyiek csak a szelek találkozási pontjaként emlegetik, Formentor változatos és meredek partját ugyanis mindennap heves szelek és erős hullámok formálják.

Annak ellenére, hogy élővilága, természeti környezete figyelemre méltó, strandjai kellemesen hűsítőek, gasztronómiája pedig a tenger gyümölcseinek legjavát vonultatja fel,

a terület igazi turisztikai látványossága minden kétséget kizáróan a sziklaorom tetején magasodó világítótorony és annak páratlan panorámája.

A torony megközelítése egészen a múlt századig hatalmas kihívás volt, ma már több mint húsz kilométer hosszú, kanyargós autóúton juthatnak el a kirándulók gyalog, autóval és tömegközlekedési eszközzel egyaránt. A legtöbben Puerto Pollensából indulnak el, hogy felfedezzék a környék látnivalóit.

Az út kezdetén érdemes megállni Mirador des Colomer-ben, amely fantasztikus természeti kincseket tartogat. Innen továbbhaladva a Formentor strand a következő állomás, hogy aztán fenyők, tölgyek, pálmafák és sziklák szabdalta utakon a turisták maguk mögött hagyják Murta és Figuera öblét.

Az út során páratlan panoráma tárul a kirándulók elé. A környéket meredek sziklák, szikár hegyfokok, hegyi kecskék és pásztoraik uralják. Végül számtalan kanyar után egyértelművé válik a világítótorony sziluettje, ahogy kérlelhetetlenül magaslik mintegy kétszázhúsz méterrel a tengerszint felett.

A világítótornyot Emili Pou tervezte, reflektorai harminc másodpercenként villannak egyet. A tornyot 1863-ban adták át, de több alkalommal felújították, az őrök egykori lakóhelyei pedig ma már turisztikai célokat szolgálnak. Békeidőben hatalmas népszerűségnek örvend a terület: Mallorca leglátogatottabb régiójaként turisták százezreit vonzza.

Nyugtató hegyek

Nordland hegycsúcsai felérnek egy levél Xanaxszal. Bebizonyítjuk. Valaki pedig felmászott a Salgótarján közelében lévő salgói várba, hogy megmutassa nekünk a hófedte Magas-Tátrát. Itthon úgy gyönyörködhetsz a Pilis varázslatos színeiben, ahogy eddig talán még soha. Nem könnyű a legszebb hegycsúcsokat tartalmazó listát sem összeállítani, hiszen megannyi bámulatosan szép hegycsúcs magasodik a bolygónkon. A mi top 10-ünkön akadnak klasszikusok, laposak, filmben szerepeltek, rosszul lefordított nevűek és még szivárványszínűek is!

(Fotók: Getty Images)

 

torony | formentor | mallorca | utazás | világítótorony

FOLYTASD EZZEL

Ezért a ritka égi jelenségért érdemes lesz kimenni az udvarra a nap közepén

Budapestet is érinti ez a 46 éjszakás, folyami szuperhajós álomutazás

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram