Close
Így válassz az El Camino ösvényei közül!

Így válassz az El Camino ösvényei közül!

A pandémia kitörése előtt évente több mint háromszázezer zarándok haladt végig a sárga nyilak és a fésűkagyló formájú jelzések mentén, hogy elérjék a Santiago de Compostelá-t. A zarándokutak végpontja a kereszténység egyik legszentebb helye, a sír, amelyről úgy tartják, hogy Szent Jakab apostol földi maradványait őrzi.

A zarándokok száma az 1990-es évek vége óta megtízszereződött, sokan pedig a klasszikus Camino Francés helyett más útvonalakat választanak, melyek között vannak hosszabb, rövidebb, profi túrázóknak és családoknak való ösvények is. Ezeket gyűjtöttük össze.

Camino Francés

A Camino Francés a leggazdagabb hagyományokkal rendelkező útvonal, amelyet még mindig a legtöbben követnek. A Pireneusok francia oldalán lévő St-Jean-Pied-de-Port-ból indul, és körülbelül 770 kilométer hosszan vezet az észak-spanyolországi Santiago de Compostelába. A zarándokoknak ez igazán nagy kihívás, a gyakran bűnbánati céllal megtett túra nemcsak a testet, de a szellemi képességeket is igénybe veszi.

Az út csodálatos kis falvakon vezet keresztül, ahol

a zarándokút történelmével kapcsolatos érdekességeken túl látványos kőhidakat és középkori katedrálisokat is megcsodálhatunk.

A Camino Francés egyik rövidített távja Sarriából indul, Santiago de Compostelától 114 kilométerre. Ez a kisváros az utolsó kiindulási pont, ami megfelel a hivatalos Camino de Santiago megszerzéséhez szükséges minimális, száz kilométeres követelménynek.

Camino Portugués

A második legforgalmasabb zarándokút több mint hatszáz kilométeren keresztül vezet Lisszabonból egyenesen Santiago de Compostelába. A legnépszerűbb kiindulópont azonban Porto, innen még 240 kilométert szükséges megtenni a végcélig. Szintén sokan választják Tuit is, mint a zarándokút kezdetét, ahonnan 115 kilométer vár még a kirándulókra.

Camino del Norte

Évente körülbelül húszezer zarándok teszi meg ezt az utat, amely több mint hatszáz kilométeren keresztül halad a francia határon fekvő Irúntól Ribadeóig, hogy végül elérje Santiago de Compostelát. Az útvonal gyönyörű strandok, meredek sziklák között vezet el, de az ösvény legnagyobb része a szárazföld belsejében halad és

érinti többek között San Sebastiánt és Bilbaót is.

Camino Primitivo

A mintegy 320 km hosszú Camino Primitivo a Szent Jakab sírjához vezető első feljegyzett zarándoklat nyomvonalán halad. Ezt tartják a legnehezebb útvonalnak, melyet meredek emelkedők tarkítanak. Az ösvény áthalad Lugo, római kori fallal körülvett városán, majd rácsatlakozik a Camino Francés-ra, hogy az utolsó ötvenöt kilométert azon tegye meg Santiago de Composteláig.

Camino Inglés

Az “angol út” körülbelül 115 kilométer hosszan fut Ferrolból Santiagóig. Nevét a Nagy-Britanniából, Írországból érkezett középkori zarándokokról kapta, akik hajóval közelítették Ferrolt, hogy aztán gyalog tegyék meg a fennmaradó távot. Az útvonal Pontedeume és Betanzos középkori városain halad keresztül.

(Forrás: Lonely Planet, fotók: Getty Images)

zarándok | santiago | zarándokút | el camino | zarándoklat

FOLYTASD EZZEL

Légiutas-kísérők elárulták, mik azok, amiket semmiképp sem szabad enni és inni a repülőn

Uniós kísérleti projekt keretében rendezik újra az erdélyi település belvárosát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram