Close
Itt a válasz a vizsgaidőszakok legkínzóbb kérdésére

Itt a válasz a vizsgaidőszakok legkínzóbb kérdésére

Miért felejtjük el a felét annak, amit megtanultunk? Eláruljuk.

Az elmúlt egy évben a digitális tanulás szerepe felértékelődött, ennek eredményessége pedig nemcsak a hagyományos iskolai oktatásban vált kritikus kérdéssé, hanem a felnőttképzésben is.

Egyértelmű előnye, hogy lehetőséget biztosít arra, hogy bárhonnan bekapcsolódhassunk a tanulási folyamatba,

hátrányára azonban több nemrégiben publikált tanulmány mutat rá.

A vizsgálatok szerint azon munkavállalók, akik munkaidejük mellett vesznek részt valamilyen digitális oktatáson, egy órán belül elfelejtik a tanultak akár ötven százalékát is, másnapra pedig a nem rögzült információk mennyisége hetven százalékra is nőhet.

Ennek magyarázata, hogy munkamemóriánk korlátozott kapacitású: becslések szerint az átlagos felnőtt egyszerre öt-kilenc új információt tud tárolni rövid távú memóriájában. Ez az oka annak, ha a munkavállaló vagy a tanuló az oktatási anyag nagy részét elfelejti, és másnap nem tudja olyan eredményesen hasznosítani a tudását, mint ahogyan azt szerette volna, vagy munkáltatója elvárná.

Mit lehet tenni?

Ahhoz, hogy a tudás megmaradjon, meg kell erősíteni azt, azaz be kell építeni a mindennapi munkafolyamatba, hogy készségszintűvé váljon. Ebben az esetben ugyanis az információ átkerül a hosszú távú munkamemóriába, felszabadítva a kapacitást a rövid távú memóriában az új koncepcióknak és ötleteknek. Ez ahhoz hasonlítható, mint a sportolás: ahhoz, hogy a mozgás az életünk részévé váljon, újra és újra edzenünk kell.

A munkavállalóknak vagy a tanulóknak is folyamatos ismétlésekre van szükségük a sikeres tanuláshoz.

Ehhez számos módszer áll rendelkezésekre, de elsősorban meg kell találni a helyes válaszokat arra, hogyan lehet megerősíteni a tanultakat akár a mindennapi életben, akár a munkafolyamatban. Emellett elengedhetetlen, hogy rájöjjünk, hogyan tudjuk hozzáférhetővé tenni a legfontosabb információkat akkor, amikor szükség van rá.

Ha ismerjünk képességeinket, kialakíthatjuk saját stratégiánkat is arra vonatkozóan, hogyan tudjuk a megszerzett információkat megemészteni, hogy aztán a lényegi információkat kiszűrve gyakorlati tudássá alakuljanak át.

Így lehetnek könnyebbek a nehéz napok

A kijárási korlátozások és a járványügyi intézkedések egy darabig még biztosan életben maradnak, az extrán introveltáltakat leszámítva pedig egyre többen érzik úgy, hogy megfulladnak otthonukban. A Covid-depresszió elűzésére már javasoltunk remek hobbikat, itt pedig azt néztük meg a The Travel segítségével, hogyan tudjuk megkönnyíteni és elviselhetőbbé tenni a mindennapokat.

(Fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Bezárták a budapesti Szent István-bazilikát
Lefoglalta június végére Zamárdit a Balaton Sound
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom