Egyszerre oldja meg a vízhiányt és az energiaválságot ez az új innováció

Ivóvizet állít elő és zöld energiát termel ez a különleges lámpa, amely első helyezést ért el a Design Educate Awards-on „Responsive Design” kategóriájában.

Henri Glogau dizájner az erőforrások szűkösségére és globális problémákra kínál választ új innovációjával.

A Skylight névre hallgató eszköz egyszerre egy világítótest és egy olyan berendezés, amely ivóvizet képest előállítani sós vízből. A kör alakú eszköz működési mechanizmusa szerint

miközben ivóvizet termel, a sóoldatot energia előállítására használja fel.

A terméket a fejlesztő a chilei NGO TECHO-val együttműködve hozta létre az országban élő mejillonesi tengerparti közösség számára. A mennyezetre szerelhető lámpa ledes fénycsíkját egy kis napelem tölti fel, mely a sós tengervizet párologtatja.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=257&v=O7--n9oqOOk&feature=emb_title

A folyamat során az eszköz kettéválasztja a sót és az ivóvizet, közben pedig energiát állít elő, amelyet egy akkumulátorba juttat, hogy éjszaka is működtetni tuja a lámpatestet. A tengervizet egy kis csövön keresztül, kézzel pumpálják az eszköz belsejébe,

a megtisztított ivóvizet pedig az alján tudják leengedni.

Nem ez az első innováció, ami az emberiség legnagyobb kihívásaira kínál megoldást. Például a Cosimo Scotucci által elképzelt dH2Ome célja, hogy fogyasztásra alkalmas vizet biztosítson ott, ahol a legnagyobb szükség van rá – így járulna hozzá egy egészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb társadalom alapjainak lerakásához.

(Forrás: Designboom, fotók: Henry Glogau Studio)

fejlesztés | ivóvíz | zöld energia | környezetvédelem | fenntarthatóság | ivóvízválság

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés