Close
Innovatív megoldások, amik idén születtek, hogy megoldják az emberiség legégetőbb problémáit

Innovatív megoldások, amik idén születtek, hogy megoldják az emberiség legégetőbb problémáit

Legyen szó a vízhiányról, vagy a jövő városairól, a futurisztikus megoldások mögött nagyon is realista megközelítések állnak. 2021-ben pedig minden eddiginél izgalmasabb projektek láttak napvilágot, amelyek mindegyikének célja, hogy egy jobb, fenntarthatóbb világban éljünk. Ezek közül válogattunk.

The Whales

A Dezeen építészeti portál Redesign the World döntős projektje Justitian Khoo ámulatba ejtő ötlete, aki nagyon formabontóan képzeli el a jövő városait. A The Whales nevű koncepció lényege, hogy bálna alakú városok úsznának a vízen, melyeket

teljes egészében a napból, tengerből és szélből nyert megújuló energia működtetne.

A táplálékot haltenyészésből képzeli el a tervező, amely egyszerre proteingazdag élelemmel látná el a lakókat, az ételmaradékokat és csontokat pedig a városokon kialakított, lebegő farmokon használnának tápanyagként és komposztálnák is.

Oceanix projekt

A dél-koreai Busan városának vezetése rábólintott egy újonnan létrehozandó óceáni település terveire. Az egymással összekapcsolt platformok sorozatából álló “úszó város” a megálmodói szerint 10 ezer embernek adhat otthont.

A projekt megoldást jelenthet a tengerparti, valamint az emelkedő vízszint miatt veszélyben lévő települések problémáira.

A gyárakban előre megépített, majd a helyükre szállítandó platformok a tenger szintjével együtt emelkednek és süllyednek. Az öthektáros városrészek mindegyikét úgy tervezték, hogy háromszáz embernek adjanak otthont, akár hét emelet magas épületekben is.

Telosa

Az Ingels építészeti stúdiója, a BIG a Twitteren jelentette be, hogy a Telosa névre hallgató városa egy 150 ezer hektáros, ma még lakatlan területen épülhet majd fel az Egyesült Államok nyugati részén.

A tervezők víziója az, hogy egy olyan új várost hozzanak létre Amerikában, amely

globális mércét állít fel a városi életben, kiterjeszti az emberi potenciált, és mintájává válhat a jövő generációinak.

Duna Terasz Grande

A Duna Terasz Grande a 13. kerületben épül, méghozzá a Vizafogón belül a Foka-öböl közvetlen környékén. A Duna Terasz Grande két épületének tervezésén elismert építészeti irodák dolgoztak: a Vadász Építész Stúdió és az Óbuda Építész Stúdió.

A tervezés során az épített környezetre, a vízközeliségre is nagy figyelmet fordítottak a stúdiók, valamint

törekedtek a modern, letisztult, minőségi építészet megvalósulására az időtálló megoldások jegyében.

A közösségi területekben pedig finoman szólva nincs hiány: a játszótérrel felszerelt belső kertek, a közösségi jóga-, napozó- és grillterasz is a közösségépítést szolgálja.

dH2Ome

A Cosimo Scotucci által elképzelt dH2Ome célja, hogy fogyasztásra alkalmas vizet biztosítson ott, ahol a legnagyobb szükség van rá – így járulna hozzá

egy egészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb társadalom alapjainak lerakásához.

A dH2Ome egy olyan üvegház, amit az óceánokba lehet süllyeszteni. A napsugárzásnak köszönhetően a kupola belsejében lévő víz elpárolog, elválik a sótól, majd az üvegfelületen lecsapódik. Az így létrejövő kondenzvíz a gravitáció révén kerül egy vízelvezető rendszerbe, ahonnan gallonokba lehet adagolni.

(Fotók: Dezeen, BIG, Imperfect)

jövő | dizájn | vízválság | jövő városa | ivóvízválság

FOLYTASD EZZEL

Egészen megdöbbentő mértékben drágultak a használt budapesti garzonok: egy négyzetmétert már alig lehet kapni egymillió alatt

Ez történik, ha a világ legjobb pezsgőmárkája pop-up szállodát nyit

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom