Innovatív megoldások, amik idén születtek, hogy megoldják az emberiség legégetőbb problémáit

Legyen szó a vízhiányról, vagy a jövő városairól, a futurisztikus megoldások mögött nagyon is realista megközelítések állnak. 2021-ben pedig minden eddiginél izgalmasabb projektek láttak napvilágot, amelyek mindegyikének célja, hogy egy jobb, fenntarthatóbb világban éljünk. Ezek közül válogattunk.

The Whales

A Dezeen építészeti portál Redesign the World döntős projektje Justitian Khoo ámulatba ejtő ötlete, aki nagyon formabontóan képzeli el a jövő városait. A The Whales nevű koncepció lényege, hogy bálna alakú városok úsznának a vízen, melyeket

teljes egészében a napból, tengerből és szélből nyert megújuló energia működtetne.

A táplálékot haltenyészésből képzeli el a tervező, amely egyszerre proteingazdag élelemmel látná el a lakókat, az ételmaradékokat és csontokat pedig a városokon kialakított, lebegő farmokon használnának tápanyagként és komposztálnák is.

Bálna alakú, lebegő városokba telepítené az emberiséget ez a bámulatos projekt

Ezeké a bálnacsaládot formázó, önfenntartó városoké a jövő? Könnyen lehet!

Oceanix projekt

A dél-koreai Busan városának vezetése rábólintott egy újonnan létrehozandó óceáni település terveire. Az egymással összekapcsolt platformok sorozatából álló “úszó város” a megálmodói szerint 10 ezer embernek adhat otthont.

A projekt megoldást jelenthet a tengerparti, valamint az emelkedő vízszint miatt veszélyben lévő települések problémáira.

A gyárakban előre megépített, majd a helyükre szállítandó platformok a tenger szintjével együtt emelkednek és süllyednek. Az öthektáros városrészek mindegyikét úgy tervezték, hogy háromszáz embernek adjanak otthont, akár hét emelet magas épületekben is.

Vízivilág a valóságban: Tízezer embernek adhat otthont ez az óceánra épülő, úszó város

Mert ahelyett, hogy harcolunk a vízzel, inkább tanuljunk meg harmóniában élni vele.

Telosa

Az Ingels építészeti stúdiója, a BIG a Twitteren jelentette be, hogy a Telosa névre hallgató városa egy 150 ezer hektáros, ma még lakatlan területen épülhet majd fel az Egyesült Államok nyugati részén.

A tervezők víziója az, hogy egy olyan új várost hozzanak létre Amerikában, amely

globális mércét állít fel a városi életben, kiterjeszti az emberi potenciált, és mintájává válhat a jövő generációinak.

A jövő városát tervezik felépíteni a semmi közepén ötmillió ember számára

Egy ma még lakatlan területen épül majd fel az Egyesült Államok nyugati részén.

Duna Terasz Grande

A Duna Terasz Grande a 13. kerületben épül, méghozzá a Vizafogón belül a Foka-öböl közvetlen környékén. A Duna Terasz Grande két épületének tervezésén elismert építészeti irodák dolgoztak: a Vadász Építész Stúdió és az Óbuda Építész Stúdió.

A tervezés során az épített környezetre, a vízközeliségre is nagy figyelmet fordítottak a stúdiók, valamint

törekedtek a modern, letisztult, minőségi építészet megvalósulására az időtálló megoldások jegyében.

A közösségi területekben pedig finoman szólva nincs hiány: a játszótérrel felszerelt belső kertek, a közösségi jóga-, napozó- és grillterasz is a közösségépítést szolgálja.

Káprázatosan szép magyar projekt mutatja meg, milyenek a jövő élhető otthonai

A Duna Terasz Grandeban minden benne van, amit a tökéletes otthontól elvárunk. Sőt, még egy kicsivel több is. Elmondjuk, miért.

dH2Ome

A Cosimo Scotucci által elképzelt dH2Ome célja, hogy fogyasztásra alkalmas vizet biztosítson ott, ahol a legnagyobb szükség van rá – így járulna hozzá

egy egészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb társadalom alapjainak lerakásához.

A dH2Ome egy olyan üvegház, amit az óceánokba lehet süllyeszteni. A napsugárzásnak köszönhetően a kupola belsejében lévő víz elpárolog, elválik a sótól, majd az üvegfelületen lecsapódik. Az így létrejövő kondenzvíz a gravitáció révén kerül egy vízelvezető rendszerbe, ahonnan gallonokba lehet adagolni.

Ez az úszó sziget oldhatja meg a Föld ivóvízhiányát

Vajon a vízválság tényleg megoldható lenne egy meglehetősen egyszerű kémiai folyamat eredményeként?

(Fotók: Dezeen, BIG, Imperfect)

design | dizájn | fenntarthatóság | környezetvédelem | jövő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom