Close
Vízivilág a valóságban: Tízezer embernek adhat otthont ez az óceánra épülő, úszó város

Vízivilág a valóságban: Tízezer embernek adhat otthont ez az óceánra épülő, úszó város

Zöld lámpát kapott az Oceanix projekt, jövőre kezdődhet az építkezés.

A dél-koreai Busan városának vezetése rábólintott egy újonnan létrehozandó óceáni település terveire. Az egymással összekapcsolt platformok sorozatából álló “úszó város” a megálmodói szerint 10 ezer embernek adhat otthont. A projekt megoldást jelenthet a tengerparti, valamint az emelkedő vízszint miatt veszélyben lévő települések problémáira.

A tervezők, építészek és mérnökök együttműködésével megvalósuló Oceanix projekt még 2019-ben mutatta be az “árvízbiztos” városra vonatkozó terveket. A szervezők azóta keresik a prototípus építésének helyét. Mostanra megtalálták: a múlt hónapban megállapodást írtak alá Busannal és az ENSZ városfejlesztési ügynökségével, így az első úszó városrészek Dél-Korea partjainál épülhetnek meg.

Dél-Korea déli partvidéke, ahol Busan városa is található, komolyan ki van téve a tengerszint-emelkedés veszélyeinek; a Greenpeace Korea tavaly arra figyelmeztetett, hogy 2030-ra akár el is tűnhet a város híres Haeundae strandja.

A gyárakban előre megépített, majd a helyükre szállítandó platformok a tenger szintjével együtt emelkednek és süllyednek. Az öthektáros városrészek mindegyikét úgy tervezték, hogy háromszáz embernek adjanak otthont, akár hét emelet magas épületekben is. Ezeket a közösségeket nagyobb “hálózatokba” lehet rendezni, amelyeket gyalog- és kerékpárutak kötnének össze. A Bjarke Ingels Group (BIG), azaz a tervezést vezető dán építésziroda szerint a városrészek egy központi kikötő köré csoportosulva nagyobb, 1650 fős falvakat alkothatnának. Ezek a falvak pedig elméletileg egy még nagyobb, tízezer fős metropoliszt hoznának létre, ami Oceanix City néven futna, és amely az éttermektől kezdve a co-working irodákon, és a városi farmokon át egészen a szabadidős létesítményekig megannyi mindent magukban foglalnának.

A településeket önfenntartónak és hulladékmentesnek tervezték, ahol a lakosok képesek lennének saját maguknak megtermelni az élelmiszert és az energiát. A lakatlan platformok úszó szélturbinák és napelemek otthonaivá válhatnak, vagy bambuszt termeszthetnek rajtuk az új épületek felépítéséhez.

A BIG által javasolt tervezet az édesvíz előállítására is vonatkozik, amit helyi tisztítóművekkel, esővízgyűjtő és -tároló rendszerekkel oldanának meg. Az építészek elektromos járműparkot is kigondoltak, leginkább vízitaxik és napenergiával működő kompok számára.

Busan polgármestere üdvözölte a megállapodást, és úgy fogalmazott, hogy a tengerparti városok előtt álló változások miatt olyan új jövőképre van szükség, melyben az emberek, a természet és a technológia együtt tudnak létezni. Maimunah Mohd Sharif (ENSZ) szerint ahelyett, hogy harcolunk a vízzel,

inkább tanuljunk meg harmóniában élni vele.

Itai Madamombe, az Oceanix társalapítója elmondta, az első, lakhatásra nyomban alkalmas prototípus 2025-re készül el Busanban.

A dán építész, Bjarke Ingels minden eddiginél nagyobb projektbe vágja a fejszéjét. Marc Lore vállalkozó felkérésére tervez felépíteni gyakorlatilag a semmiből egy egész várost, ráadásul az Egyesült Államok sivatagos területén.

(Forrás: CNN, fotók: Dezeen, BIG)

vízi | jövő | úszó | busan | projekt

FOLYTASD EZZEL

Így őrizheti meg a Buckingham-palota II. Erzsébet emlékét

Közel tíz éve nem hirdettek még ennyi eladó házat, mint most

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram