A jövő városát tervezik felépíteni a semmi közepén ötmillió ember számára

A dán építész, Bjarke Ingels minden eddiginél nagyobb projektbe vágja a fejszéjét. Marc Lore vállalkozó felkérésére tervez felépíteni gyakorlatilag a semmiből egy egész várost, ráadásul az Egyesült Államok sivatagos területén.

Az Ingels építészeti stúdiója, a BIG a Twitteren jelentette be, hogy a Telosa névre hallgató városa egy 150 ezer hektáros, ma még lakatlan területen épülhet majd fel az Egyesült Államok nyugati részén.

A tervezők víziója az, hogy egy olyan új várost hozzanak létre Amerikában, amely globális mércét állít fel a városi életben, kiterjeszti az emberi potenciált, és mintájává válhat a jövő generációinak.

A város ötlete Marc Lore nevéhez fűződik, aki a telket egy alapítványnak adományozná, hogy annak egyre növekvő értéke biztosítsa a város fejlődését és javítsa a lakók jólétét.

Lore szerint a föld lényegében egy kopár sivatagból egy milliárdokat érő modern várossá válhat.

Az elképzelése szerint az elkövetkező negyven évben városának lakossága ötmillióra nő, a cél pedig az, hogy már 2030-ra elérjék ötvenezres lélekszámot. Ez azt jelenti, hogy a város hektáronkénti népsűrűsége körülbelül harminchárom ember lenne, ami nagyjából megegyezik San Franciscóéval, emellett azt is szeretnék, hogy Telosa a világ legfenntarthatóbb városává váljon.

"Képzeljük csak el, mi minden lehetséges a fenntartható építőanyagok, az önvezető járművek, az elektromos repülőgépek és az anyagok föld alatti mozgása révén!" – nyilatkozta Lore.

Ingels víziója szerint a város olyan változatos lakhatási lehetőségeket nyújtana, amely mindenki számára elérhető. A középpontjába egy Equitism névre keresztelt kilátót építenének, ami a város jelképévé válhatna. Az építész emellett globális akciótervet dolgoz ki, hogy bizonyítsa, hogy az egész bolygón elérhető a fenntartható emberi jelenlét a meglévő technológiákkal.

(Fotók és forrás: Dezeen)

város | jövő városa | ingels | telosa | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom