Close
A jövő városát tervezik felépíteni a semmi közepén ötmillió ember számára

A jövő városát tervezik felépíteni a semmi közepén ötmillió ember számára

A dán építész, Bjarke Ingels minden eddiginél nagyobb projektbe vágja a fejszéjét. Marc Lore vállalkozó felkérésére tervez felépíteni gyakorlatilag a semmiből egy egész várost, ráadásul az Egyesült Államok sivatagos területén.

Az Ingels építészeti stúdiója, a BIG a Twitteren jelentette be, hogy a Telosa névre hallgató városa egy 150 ezer hektáros, ma még lakatlan területen épülhet majd fel az Egyesült Államok nyugati részén.

A tervezők víziója az, hogy egy olyan új várost hozzanak létre Amerikában, amely globális mércét állít fel a városi életben, kiterjeszti az emberi potenciált, és mintájává válhat a jövő generációinak.

A város ötlete Marc Lore nevéhez fűződik, aki a telket egy alapítványnak adományozná, hogy annak egyre növekvő értéke biztosítsa a város fejlődését és javítsa a lakók jólétét.

Lore szerint a föld lényegében egy kopár sivatagból egy milliárdokat érő modern várossá válhat.

Az elképzelése szerint az elkövetkező negyven évben városának lakossága ötmillióra nő, a cél pedig az, hogy már 2030-ra elérjék ötvenezres lélekszámot. Ez azt jelenti, hogy a város hektáronkénti népsűrűsége körülbelül harminchárom ember lenne, ami nagyjából megegyezik San Franciscóéval, emellett azt is szeretnék, hogy Telosa a világ legfenntarthatóbb városává váljon.

“Képzeljük csak el, mi minden lehetséges a fenntartható építőanyagok, az önvezető járművek, az elektromos repülőgépek és az anyagok föld alatti mozgása révén!” – nyilatkozta Lore.

Ingels víziója szerint a város olyan változatos lakhatási lehetőségeket nyújtana, amely mindenki számára elérhető. A középpontjába egy Equitism névre keresztelt kilátót építenének, ami a város jelképévé válhatna. Az építész emellett globális akciótervet dolgoz ki, hogy bizonyítsa, hogy az egész bolygón elérhető a fenntartható emberi jelenlét a meglévő technológiákkal.

(Fotók és forrás: Dezeen)

környezetvédelem | marc lore | BIG | telosa | város

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram