Close
Járhatatlanná váltak a leghíresebb alpesi túraútvonalak a klímaváltozás miatt

Járhatatlanná váltak a leghíresebb alpesi túraútvonalak a klímaváltozás miatt

Járhatatlanná vált az Alpok több ikonikus túraútvonala is, mivel a hőhullámok és az olvadó gleccserek túlságosan veszélyessé tették ezeket.

Nyaranta a túrázók szabályosan megrohamozzák az alpesi ösvényeket abban a reményben, hogy meghódítsák Európa legszebb csúcsait. A klímaváltozás azonban ide is elért: a gleccserek olvadása miatti sziklaomlások jelenleg veszélyessé teszik az útvonalakat.

Jelenleg tíz csúcsra van érvényben figyelmeztetés, köztük olyan ikonikus helyekre, mint a Matterhorn és a Mont Blanc.

Svájcban a túravezetők nem indítanak csoportokat a Jungfraura sem és azt tanácsolják, hogy

a Matternhorn olasz és svájci oldalán lévő ösvényeket se használják a túrázók.

A csúcsok felé vezető utak lezárása gyakori, ám általában augusztusban kell meglépnie az illetékeseknek, nem pedig június végén, vagy július elején, mint ahogyan az idén megtörtént.

Ez a Coviddal terhelt két nyári szezont követően hatalmas csapás a helyi idegenforgalmi ágazatnak, hiszen bár számos csodálatos hegy továbbra is járható, akik

a Mont Blanc-ra vágynak, nem választanak másik úti célt.

Idén felgyorsult az Accessig gleccserek olvadása is, jelenleg olyan állapotban vannak, mint általában nyár végén vagy ősszel szoktak lenni. A tavalyi tél kivételesen kevés havat hozott, így csökkent a gleccsereket védő hótakaró. Az év elején aztán érkezett egy jókora adag szaharai homok, ami beterítette a hóréteget, ami ennek következtében elolvadt. Május óta pedig egymást érik a hőhullámok, amik instabillá tették a gleccsereket.

Ennek első komoly intő jele volt, hogy Olaszországban nemrégiben leomlott a Marmolada gleccser egy hatalmas tömbje, ami tizenegy ember életét követelte.

Az idegenvezetők ennek ellenére bizakodók, hiszen vannak alternatív túraútvonalak, egy dolgot azonban minden kirándulónak meg kell jegyeznie:

a hegy dönt, nem az ember.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty Images)

túra | túraútvonal | kirándulás | klímaváltozás

FOLYTASD EZZEL

Magyarországról is látni lehetett a sarki fényt!

Erre a boldog listára került fel Budapest

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom