Close
Jöhet a négynapos munkahét?

Jöhet a négynapos munkahét?

Egyes szakértők szerint itt az ideje annak, hogy búcsút intsünk a heti ötnapos munkahétnek, és a heti negyvenórás munkaidőt is felválthatja a harmincórás.

A pandémia ismét a figyelem középpontjába helyezte négynapos munkahét kérdését, mivel a home office-ra való részleges vagy teljes átállás már így is gyökeresen átalakította a munkaviszonyokat, a mostani hullámot meglovagolva pedig hosszú távú változásokat is el lehetne érni.

A munkavállalók változásra vágynak

Az Angus Reid Intézet 2020-ban végzett felmérése szerint a kanadaiak ötvenhárom százaléka úgy érzi, jó ötlet lenne, ha a munkahetet harminc órára rövidítenék le, hiszen ez lehetővé tenné a munka elosztását több ember számára, csökkentve a munkanélküliséget és növelve a családok együtt töltött idejét. Ez utóbbi eredményeként kipihentebben térhetnének vissza a munkahelyükre, és produktívabbak lehetnének.

Több nagyvállalat próbálkozik már a változással. A Microsoft Japan például egy hónapig minden pénteken bezárta az irodáit, közben pedig az alkalmazottaik megkapták a teljes fizetésüket. Az eredmény önmagáért beszél: a vállalat termelékenysége negyven százalékkal növekedett.

Új-Zéland miniszterelnöke tavaly ugyanezt az ötletet vetette fel, a Covid–19 nyomán a turizmus élénkítése érdekében, Finnország miniszterelnöke szerint a jövőt a négynapos, hatórás, rugalmas munkahét jelentené.

A rugalmas, hibrid munkavégzés lehet a köztes megoldás

Más szakértők szerint nem a negyvenórás munkahetet kell rövidíteni, hanem a munkaidőt kell rugalmassá tenni. Úgy vélik, a túlórát mindenképpen szükséges visszaszorítani, a túlterhelés ugyanis hosszú  távon káros lehet a munkavállalók számára.

A legtöbb szakértő egyetért azonban abban, hogy a home office vagy a hibrid munkavégzés sokak számára előnyösebb, hiszen az ingázás megszűnésével több időt tudnak a családjukkal vagy szeretteikkel tölteni.

Ezek alapján látható, hogy az egy éve tartó világjárvány újrafogalmazza mindazt, amit eddig a munkakörnyezetről és a hagyományos munkastruktúráról gondoltunk, ha pedig a munkáltatók felismerik az ebben rejlő pozitív lehetőségeket, az új munkaerőpiac mindenki számára előnyösebb, családbarátabb és produktívabb lehet.

A koronavírus egy éve szorít bennünket keretek közé. Ha másra nem is, a távmunka terjedésére azonban pozitív hatást gyakorolt, hiszen az otthoni munkavégzés az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá és egyre elterjedtebbé vált. Lehet, hogy mire lecseng a világjárvány, ez lesz az új normálisA tudomány és a technológia jelentős mértékben átalakítja a munkaerőpiacot. Szakmák tűnnek el, helyettük pedig újak születnek meg, hogy kiszolgálják a munkáltatók és a nemzetgazdaságok igényeit. Az Universidad Tecmilenio összegyűjtötte az elmúlt öt év legjobban fizetett, feltörekvő szakmáit.

(Fotók: Getty Images)

életmód | munka | munkaidő | home office

FOLYTASD EZZEL

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

35 év szünet után visszatér sokunk kedvence: ha te is imádtad, csapj le rá, nagyon gyorsan el fogják kapkodni a különleges Tintin-kiadást

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram