Jön egy este mindannyiunk kedvenc vén kujonjával

Charles Bukowski: Posta című regénye nyomán a Szegedi Nemzeti Színház, a Helikon Kiadó és a TRIP Hajó Vissza a feladónak! címmel egyfelvonásos sztereodrámát és filmvetítést tart október 21-én. 

Az amerikai irodalom világszerte és Magyarországon is egyre kultikusabb alakjává váló írójának, Charles Bukowskinak hazai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy első regénye, az eredetileg 1971-ben (nálunk először 2006-ban) megjelent Posta 2019-ben harmadik kiadását élte meg.

A Szegedi Nemzeti Színház Bukowski-rajongó tagozatát, Bánvölgyi Tamást, Tóth Ádámot és Hajdú Róbertet is a Posta ihlette meg: ők találták ki és vitték színpadra a Vissza a feladónak! című darabot, amelyet Bukowski magyar hangja, Pritz Péter fordítása alapján Miklós Krisztián írt és Czene Zoltán rendezett. A rendhagyó technikai megoldásokért (az éterből további szereplők kapcsolódnak be az előadásba) Dancsó Krisztián hangmérnök felelt. Az alkotók a háromszereplős, egyórás előadást, amelyet a nyár elején egyszer már nagy sikerrel bemutattak a TRIP hajón is, "kevert műfajú" darabként jellemzik: egyszerre stand up, önéletrajzi road movie és kocsmaszínházi produkció.

Mint Bukowski összes többi írása, a Posta is és így a Vissza a feladónak! című darab is – a permanens ivás, nőzés és másnaposság, munkahelyi őrület és egyéb viszontagságok mellett – örök érvényű dolgokat vet fel, és ugyanúgy szól a mű antihőséről, Henry Chinaskiról (Bukowski alteregójáról), mint rólunk, és a magáról az életről. Olyannyira igaz ez, hogy a legutóbbi TRIP hajós előadáson részt vett egy postás is,

aki a nézők között a leghangosabban nevetett, és a darab végén elmondta: azért, mert olyan, mintha Bukowski egyben az ő életéről is írt volna.

Az előadás előtt a szervezők Charles Bukowski hétköznapi őrülete címmel levetítenek egy rövid dokumentumfilmet az író életéről,  jellemző momentumairól, helyszíneiről és műveiről. A filmben megjelenik a posta, ahol dolgozott, a lóversenypálya, ahová járt, lakhelyei, felolvasóestek színhelyei, a ház, ahol a Nők-et írta, és megszólalnak egykori élettársai, volt felesége, lánya, kiadójának vezetője, és még Sean Penn is, aki beszámol arról, milyen volt az az este, amikor egy házibulin Bukowski megpróbált rámászni az anyjára. Mármint Sean Pennére.

A darab után Bukowski after party és egyben Happy Mondays buli a Panoráma teremben, Doktor Pepperrel, vagyis a fordítóval.

Program:

  • 18:30 – kapunyitás
  • 19:15 – Charles Bukowski hétköznapi őrülete – filmvetítés
  • 19:45 – szünet
  • 20:00 – Vissza a feladónak! előadás
  • 21:15 – Bukowsi after party a teraszon Doktor Pepperrel

A jegyek ára 2500–3200 Ft, további részletek itt találhatóak.

Ez is érdekelhet:

Ezért menj ki idén is az Art Marketre

A legnagyobb hazai vásár, ahol kortárs művészetet nézhetünk és vásárolhatunk.

(Fotók: Getty Images)

beszélgetés | Szegedi Nemzeti Színház | filmvetítés | charles bukowski | előadás

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom