Close
Jön egy este mindannyiunk kedvenc vén kujonjával

Jön egy este mindannyiunk kedvenc vén kujonjával

Charles Bukowski: Posta című regénye nyomán a Szegedi Nemzeti Színház, a Helikon Kiadó és a TRIP Hajó Vissza a feladónak! címmel egyfelvonásos sztereodrámát és filmvetítést tart október 21-én. 

Az amerikai irodalom világszerte és Magyarországon is egyre kultikusabb alakjává váló írójának, Charles Bukowskinak hazai népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy első regénye, az eredetileg 1971-ben (nálunk először 2006-ban) megjelent Posta 2019-ben harmadik kiadását élte meg.

A Szegedi Nemzeti Színház Bukowski-rajongó tagozatát, Bánvölgyi Tamást, Tóth Ádámot és Hajdú Róbertet is a Posta ihlette meg: ők találták ki és vitték színpadra a Vissza a feladónak! című darabot, amelyet Bukowski magyar hangja, Pritz Péter fordítása alapján Miklós Krisztián írt és Czene Zoltán rendezett. A rendhagyó technikai megoldásokért (az éterből további szereplők kapcsolódnak be az előadásba) Dancsó Krisztián hangmérnök felelt. Az alkotók a háromszereplős, egyórás előadást, amelyet a nyár elején egyszer már nagy sikerrel bemutattak a TRIP hajón is, “kevert műfajú” darabként jellemzik: egyszerre stand up, önéletrajzi road movie és kocsmaszínházi produkció.

Mint Bukowski összes többi írása, a Posta is és így a Vissza a feladónak! című darab is – a permanens ivás, nőzés és másnaposság, munkahelyi őrület és egyéb viszontagságok mellett – örök érvényű dolgokat vet fel, és ugyanúgy szól a mű antihőséről, Henry Chinaskiról (Bukowski alteregójáról), mint rólunk, és a magáról az életről. Olyannyira igaz ez, hogy a legutóbbi TRIP hajós előadáson részt vett egy postás is,

aki a nézők között a leghangosabban nevetett, és a darab végén elmondta: azért, mert olyan, mintha Bukowski egyben az ő életéről is írt volna.

Az előadás előtt a szervezők Charles Bukowski hétköznapi őrülete címmel levetítenek egy rövid dokumentumfilmet az író életéről,  jellemző momentumairól, helyszíneiről és műveiről. A filmben megjelenik a posta, ahol dolgozott, a lóversenypálya, ahová járt, lakhelyei, felolvasóestek színhelyei, a ház, ahol a Nők-et írta, és megszólalnak egykori élettársai, volt felesége, lánya, kiadójának vezetője, és még Sean Penn is, aki beszámol arról, milyen volt az az este, amikor egy házibulin Bukowski megpróbált rámászni az anyjára. Mármint Sean Pennére.

A darab után Bukowski after party és egyben Happy Mondays buli a Panoráma teremben, Doktor Pepperrel, vagyis a fordítóval.

Program:

  • 18:30 – kapunyitás
  • 19:15 – Charles Bukowski hétköznapi őrülete – filmvetítés
  • 19:45 – szünet
  • 20:00 – Vissza a feladónak! előadás
  • 21:15 – Bukowsi after party a teraszon Doktor Pepperrel

A jegyek ára 2500–3200 Ft, további részletek itt találhatóak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Szegedi Nemzeti Színház | előadás | mozi | beszélgetés | charles bukowski

FOLYTASD EZZEL

Szabad szemmel is varázslatosan látványos csillagállás jön a hétvégén

Egy hónapon át tartó fesztivállá alakul az ünnepi időszak Budapest impozáns luxusszállodájában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram