Az űrutazás rendkívül izgalmas és sok kutatómunkát igénylő terület. Ennek egyik aspektusa a táplálkozás. Ha ugyanis a Földtől egy távol lévő bolygóra szeretnénk embert küldeni, ki kell találni, hogy miként tudják majd előállítani saját ételeiket.
Az American Chemical Society élelmiszertudományi folyóiratában megjelent cikkben a kutatók számítógépes modellezést használtak, amiben a fenntartható táplálkozási formákat keresték az űrhajósok számára. Ezek alapján pedig megállapították, hogy a legjobb tápérték és a minimális termelési erőforrások miatt egy vegán étel lehet a befutó.
A fogás édesburgonyából, kelkáposztából, szójából, mákból, árpából, földimogyoróból és napraforgóból készül.
A kutatók ebből a hozzávalókészletből készítettek egy űrsalátát, amit négy tesztelőnek tálalták fel, hogy meggyőződjenek arról, valóban ízletes-e. A fogadtatás nagyszerű volt,
sőt, valakitől elhangzott az is, hogy mindennap szívesen fogyasztaná az ételt.
Ez is a cél. Hiszen, bár a fenti élelmiszerek mindegyike jól növekedhet mesterségesen kialakított, űrbeli körülmények között is, a kutatóknak azonban azon is dolgozniuk kell, hogyan lehet ezeket változatosan, izgalmasan elkészíteni. Az űrhajósoknak ugyanis nemcsak jóllakottnak kell lenniük, de jól is kell érezniük magukat a Földtől távol.
Így készül az űrsaláta
Hozzávalók:
- 63 gramm főtt szójabab
- 642 gramm főtt édesburgonya
- 223 gramm főtt árpa
- 79 gramm nyers kelkáposzta
- 25 gramm hántolatlan, pörkölt földimogyoró
- 155 gramm mák
- 18 gramm hántolatlan, pirított napraforgómag
- Opcionálisan tetszőleges salátaöntet
Elkészítés
Első lépés: Alaposan főzzük meg és hűtsük szobahőmérsékletűre a szójababot, az árpát és az édesburgonyát.
Második lépés: A kelkáposztát tépkedjük fel vagy vágjuk falatnyi darabokra.
Harmadik lépés: Keverjük össze az alapanyagokat egy nagy tálban, frissen fogyasszuk.
(Forrás: Atlas Obscura, fotók: Getty)
űrétel | asztronauta | űrhajós | űrsaláta
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!