Ez a hétköznapi fogás lehet a jövő űrétele

Az űrutazás rendkívül izgalmas és sok kutatómunkát igénylő terület. Ennek egyik aspektusa a táplálkozás. Ha ugyanis a Földtől egy távol lévő bolygóra szeretnénk embert küldeni, ki kell találni, hogy miként tudják majd előállítani saját ételeiket. 

Az American Chemical Society élelmiszertudományi folyóiratában megjelent cikkben a kutatók számítógépes modellezést használtak, amiben a fenntartható táplálkozási formákat keresték az űrhajósok számára. Ezek alapján pedig megállapították, hogy a legjobb tápérték és a minimális termelési erőforrások miatt egy vegán étel lehet a befutó.

A fogás édesburgonyából, kelkáposztából, szójából, mákból, árpából, földimogyoróból és napraforgóból készül.

A kutatók ebből a hozzávalókészletből készítettek egy űrsalátát, amit négy tesztelőnek tálalták fel, hogy meggyőződjenek arról, valóban ízletes-e. A fogadtatás nagyszerű volt,

sőt, valakitől elhangzott az is, hogy mindennap szívesen fogyasztaná az ételt.

Ez is a cél. Hiszen, bár a fenti élelmiszerek mindegyike jól növekedhet mesterségesen kialakított, űrbeli körülmények között is, a kutatóknak azonban azon is dolgozniuk kell, hogyan lehet ezeket változatosan, izgalmasan elkészíteni. Az űrhajósoknak ugyanis nemcsak jóllakottnak kell lenniük, de jól is kell érezniük magukat a Földtől távol.

Így készül az űrsaláta

A kép illusztráció

Hozzávalók:

  • 63 gramm főtt szójabab
  • 642 gramm főtt édesburgonya
  • 223 gramm főtt árpa
  • 79 gramm nyers kelkáposzta
  • 25 gramm hántolatlan, pörkölt földimogyoró
  • 155 gramm mák
  • 18 gramm hántolatlan, pirított napraforgómag
  • Opcionálisan tetszőleges salátaöntet

Elkészítés

Első lépés: Alaposan főzzük meg és hűtsük szobahőmérsékletűre a szójababot, az árpát és az édesburgonyát.

Második lépés: A kelkáposztát tépkedjük fel vagy vágjuk falatnyi darabokra.

Harmadik lépés: Keverjük össze az alapanyagokat egy nagy tálban, frissen fogyasszuk.

(Forrás: Atlas Obscura, fotók: Getty)

űrhajós | űrétel | asztronauta | űrsaláta

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom