Kaffka Margit és Lesznai Anna lesz a Várkert Irodalom következő estjének középpontjában

Nyolcadik részével folytatódik az Irodalmi szerelmek, a Várkert Irodalom Aposztróf sorozata. Kedden a Budavári Palotanegyed Oroszlános udvarán a Nyugat köréhez tartozó Kaffka Margit és Lesznai Anna kerül a középpontba.

A századforduló magyar irodalma kivétele alkotónőinek életét, érvényesülését, szerelmeit, műveit Nagy-Kálózy Eszter és Lovas Rozi színművésszel, Menyhért Anna író-kutatóval, valamint Szécsi Noémi íróval tárja az érdeklődők elé Juhász Anna irodalmár, szerkesztő.

Mint írták, az irodalmi szerelmek est során a magyar klasszikus és kortárs irodalmi élet nagyjai kicsit más, eddig kevésbé ismert oldalukról mutatkoznak be. Ezeken az alkalmakon a versek, regények, lírai, prózai alkotások mellett az életről, a küzdelmekről, a sikerekről, a szerelmekről, egy-egy alkotó élet pillanatairól esik szó.

A felolvasószínházban az írók, költők saját szövegei, levelei elevenednek meg,

és ezeket a szövegeket szerelmeik szemszögéből is megvizsgálják. A fiatalon, spanyolnáthában 38 évesen elhunyt Kaffka Margitot (1880–1918) Ady Endre „nagyon-nagy író-asszony”-nak nevezte, akinek 1912-ben jelent meg első (és talán legfontosabb) nagyregénye, a Színek és évek, ami máig aktuális és kiemelkedő alkotás. Lesznai Anna (1885–1966) költő, író, iparművész, a Nyolcak vendégtagja lírai verseinek fő motívumai a kert, a föld, a fa, a virág.

Lesznai Anna maga illusztrálta a meséskönyveit

Meséskönyveit maga illusztrálta, önéletrajzi regénye, a Kezdetben volt a kert emlékezés és korkép is egyben. Lesznai olyan korszakos alkotóknak volt támogatója, mint József Attila. Az esten a beszélgetés mellett felolvasószínházban elevenedik meg a két kivételes életút.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

kaffka margit | Budavári Palotanegyed | Színek és évek | felolvasóest | lesznai anna

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom