Nagy változás jön a MÁV-nál, ezekről a vonatokról hamarosan száműzik a kalauzokat

A két hónaposra tervezett tesztelési, majd az értékelési folyamat után várhatóan számos elővárosi és vidéki vonalra is kiterjesztik a kalauz nélküli közlekedést.

Először azonban a MÁV-Start Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os vonatain nem lesz kalauz április 7-től. Szúrópróbaszerű jegyellenőrzéseket viszont továbbra is tartanak.

A cég indoklása szerint a március 1-jén bevezetett új tarifa- és kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsítette a jegyváltást és az utazást, ezért nem szükséges az állandó jegyvizsgálói jelenlét a vonatokon. A mostani tapasztalatok alapján döntenek az intézkedés kiterjesztésről, illetve amennyiben szükséges, akkor előtte "finomhangolást végeznek rajta".

Hasonló megoldást Nyugat-Európában és néhány térségbeli országban is látni.

A változtatás az eddiginél több feladatot ró a mozdonyvezetőkre, mert ők látják majd el az élőszavas utastájékoztatást a hangosbemondón keresztül rendkívüli helyzet vagy forgalmi okból történő megállás esetén.

A mozdonyvezetők feladata lesz az utasok biztonságos fel- és leszállásának ellenőrzése a visszapillantó tükrök, illetve a kamerarendszer segítségével, valamint a fogyatékossággal élő vagy mozgásukban korlátozott utasok be- vagy leszállításának segítése a kerekesszék-emelő berendezés kezelésével.

A mozdonyvezető hatáskörébe tartozik a biztonságos közlekedés egyes feltételeinek ellenőrzése, így a "megfelelő ajtóműködés vagy az utastér szemrevételezéssel történő átnézése, egyes utazási komforttényezők (például a beltéri hőmérséklet) ellenőrzése".

A társaság közleménye azt írja, a legfontosabb az utasok biztonsága, és felhívják a figyelmet az ajtók melletti vészhívókra; ennek használatával lehet felvenni a kapcsolatot a mozdonyvezetővel bármilyen rendellenesség esetén.

Pilisvörösvár és Rákos között az állomásokon, megállóhelyeken van pénztár vagy jegykiadó automata, emellett a MÁV-appban is lehet jegyet venni. A tesztidőszak első hónapjában, május 5-ig a menetjegy, bérlet vagy érvényes utazásra jogosító okmány nélkül felszálló utasok 2600 forintos pótdíjra számíthatnak a jegy árán kívül, május 6-tól pedig a pótdíj 25 ezer forint lesz.

A vonatozás kedvelőinek korábban jó hírrel szolgált a MÁV, a nyáron közvetlen járattal utazhatnak a magyarok egyik kedvenc tengerpartjára.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

vasút | magyarország | kalauz | kalauz nélkül | vonat

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom