Close
A város legjobb éttermének mondták, aztán kiderült, hogy nem is létezik

A város legjobb éttermének mondták, aztán kiderült, hogy nem is létezik

A Tripadvisor több mint 4100 éttermet listáz a kanadai Montrealban. Egészen a közelmúltig a Le Nouveau Duluth nevű hely számított közülük a legjobbnak. Az étterem – amely “kanadai” és “delikáteszként” írta le a konyháját –, nyolcvanöt ötcsillagos értékelést kapott, pedig nincs honlapja, a Tripadvisor-oldalán csupán négy furcsa fotó látható róla, és semmilyen valós információ sem érhető el az étlapról, a személyzetről vagy a helyszínről.

A CBC műsorszolgáltató utánajárt a rejtélynek. Ellenőrizte Québec cégjegyzékét, de lelt rá a Le Nouveau Duluth-ra. Elment a Tripadvisor oldalán megadott címre, de nem talált semmi hasonlóságot az étteremmel és a szomszédos üzletek dolgozói sem hallottak róla.

Montreal, Kanada

“Nouveau Duluth? Nem” – mondta Yoo Jeung, annak a virágüzletnek a tulajdonosa, melynek elvileg közvetlenül az étterem mellett kellene lennie . “Nagyon magas a mennyezet a fotók alapján. A Duluth sugárúton nincsenek ilyen magas mennyezetek, szóval, hamisnak tűnik a kép.”

A hirdetési listán szereplő fotók is gyanúsak: kettő olyan kép látszott rajta, amit a CBC “nappalinak tűnő” fotóként jellemzett, az egyik egy sportbárt ábrázol, a másik pedig egy Montreal környéki humoristáról készült.

A Tripadvisor azóta eltávolította az étterem oldalát. A cég szóvivője elmondta, hogy ugyan tényleg egy hamis éttermet népszerűsítettek, de nem tekintették azt megtévesztésre utaló példának. “Az ehhez hasonló reklámfogások nem túl gyakoriak, és nem is utalnak a valódi csalások jellemzőire, így a Tripadvisor moderációs csapata és automatizált rendszere számára nagyobb kihívást jelent a felderítésük” – mondta Brian Hoyt, a TripAdvisor globális kommunikációért és iparági ügyekért felelős vezetője. “Ebben az esetben emberi hiba miatt a hamis bejegyzés hosszabb ideig maradt kint a platformon, mint kellett volna. Épp ezért mostantól jobban ráerősítünk.”

Nincs pontos statisztika arról, hogy hányan dőlhettek be a kamu hirdetésnek, de nem ez az első ilyen jellegű eset.

2017-ben az akkori VICE-író, Oobah Butler sokkal több energiát fektetett a saját kitalált sztorijába, amikor a fészerből, ahol lakott, “megcsinálta” a Tripadvisor első számú londoni éttermét. Tervezett neki egy weboldalt, összeállított egy étlapot, és lenyűgözően hamis fotókat lőtt a “konyháról”. Néhány hónap alatt aztán – a jelentős mennyiségű, kiszervezett hamisított értékelésnek is köszönhetően – a The Shed at Dulwich a 18 149. helyről indulva az elsőig jutott.

Az első hely megszerzése után Butler még egy maroknyi valódi vendéget is vendégül látott, akiknek szépen tálalt fagyasztott ételeket szolgált fel, amelyeket a “Shed”-ben gyorsan megmikrózott. Ezt követően az “étterem” lekerült a TripAdvisorról.

Ami pedig Montrealt illeti, az értékelő oldal jelenlegi első vezető étterme a Bistro 1843. És igen, tényleg létezik.

Februárra az újévi fogadalmak betartásának lendülete kissé alábbhagy, az otthon készített saláta és natúr csirkemell kombináció helyett valami ízesebbre, finomabbra, változatosabbra vágynánk. És persze szívesen beülnénk valahová vacsorázni, ahol olyan fogások közül válogathatunk, amelyek nem döntik romba az eddig elért eredményeinket.

(Forrás: Food and Wine, fotók: Unspalsh, illusztrációk)

étterem | legjobb | tripadvisor | értékelés | hamis

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Itt az első magyar luxustorta: bemutatkozott a szarvasgombával készülő La Truff’

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom