Close
Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

A gasztronómiai hagyományok a világ minden pontján fontos részét képezik az ünnepi készülődésnek. Körbenéztük, milyen tradicionális ételek kerülnek az asztalra Mexikótól kezdve Németországon át egészen Portugáliáig.

Bacalao

A Bacalao, azaz a tőkehal Mexikó klasszikus karácsonyi étele, amelyet paradicsommal,  burgonyával, hagymával és olajbogyóval készítenek, hogy aztán csilivel és fahéjjal tegyék pikánssá.

Sült liba

A német ünnepi asztal központi eleme a tökéletesre sült liba, amelyet gyakran almával, gesztenyével, hagymával és aszalt szilvával töltve, majorannával fűszerezve készítenek el, és párolt lila káposztával kínálnak.

Az étel több száz éves hagyományokkal rendelkezik, legrégebbi receptje egy 1350-ben kiadott szakácskönyvben olvasható.

Tamale

Costa Ricában a tamale készítése igazi karácsonyi hagyomány, és minden családnak megvan a saját “titkos” receptje. Alapja a kukoricából készült tészta, amelyet banánlevélbe vagy kukoricahéjba csomagolnak, hogy aztán puhára párolják. A töltelékek eltérőek lehetnek, készülhet sertés, marha és csirkehúsból is, amit fokhagymával, hagymával, burgonyával vagy mazsolával ízesítenek.

Hallacas

A hallacas nagyon hasonlít a tamaléra, a különbség a tészta és a töltelék arányában van. A venezuelai változatban több hús található, valamint kapribogyót, olajbogyót és mazsolát is tartalmaz.

Vitello tonnato

Olaszországban, azon belül is elsősorban Piemonte tartományban készítik karácsonykor a vitello tonnatót, amely tulajdonképpen vékonyra szeletelt borjúhús, tonhalas, majonézes mártással és kapribogyóval.

Az étel Argentínában is népszerű az ünnepekkor.

Smörgåsbords

Svédországban roskadásig pakolják az ünnepi asztalt különféle tradicionális ételekkel, így pácolt heringgel és lazaccal, húsgombóccal, kocsonyával, rizskásával és karácsonyi sonkával.

Consoada

A karácsonyi családi vacsorát Portugáliában egy böjti nap végén tartják, így a zsíros, nehéz főételek helyett könnyen emészthető fogások kerülnek az asztalra. Közülük is a halak és a tenger gyümölcsei, így például a tőkehal és a polip a legnépszerűbb.

(Fotók: Getty Images)

karácsonyi hagyomány | gasztronómia | hagyomány | külföldi étel | ünnepi étel

FOLYTASD EZZEL

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Egyszerű trükkök, amivel több fehérjét vihetsz be a szervezetedbe

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram