Close
Elsötétülhetnek a karácsonyi vásárok az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte

Elsötétülhetnek a karácsonyi vásárok az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte

Szép, sőt szebb lehet a karácsony fényorgia nélkül? Jobban járunk, ha visszafogjuk a karácsonyi fényeket az egekbe szökő energiaárak miatt? Egy németországi környezetvédő szervezet azt mondja, igen.

A Deutsche Umwelthilfe nevű szervezet felszólította a német kormányt, hogy ösztönözze a lakosságot arra, hogy az energiatakarékosság jegyében ne kapcsolják fel a karácsonyi fényeket.

Meghittebb lehet az ünnep kevesebb fénnyel

A német kormány már több intézkedést is bevezetett az utóbbi időszakban az energiatakarékosság jegyében, így a középületekben és az irodaházakban is megszabták a maximális hőmérsékletet, valamint

lekapcsolták a fővárosi műemlékek, köztük a híres Brandenburgi kapu világítását is.

Karácsony következtében viszont sokakban felvetődött, mi lesz a sorsa Németország híres karácsonyi vásárainak és hogyan fogják kifizetni azok dekorációira fordított energiának az árát.

Az ünnepi hangulatba nem tartoznak bele a fényorgiák”-

ezt mondja a német környezetvédő szervezet, hozzátéve: nem azt követelik, hogy ne tartsák meg a karácsonyi vásárokat, sőt, azokat véleményük szerint meg kell rendezni, de úgy vélik, az ünnepi hangulathoz a korábbi évekhez képes kevesebb fény is tökéletesen elegendő.

Sőt, egyenesen azt gondolják, a visszafogottabb dekoráció és fényjáték jobban elősegíti a karácsonyi hangulat megteremtését az adventi várakozás időszakában.

Több szempontból is előnyös döntés lehet

A szervezet emlékeztetett arra is, hogy Svájcban több áruház is úgy döntött, hogy nem telepítenek karácsonyi fényeket az épületekre, meglátásuk szerint ez Németország számára is jó példa lehet.

A Deutsche Umwelthilfe vezetője, Jürgen Resch szerint a magánháztartások hat százalékkal több áramot használtak el tavaly karácsonyi fényekre, mint az azt megelőző évben, ez pedig egy négyszázezer fős város éves fogyasztásának mértékéhez hasonlítható. Ebből következik az is, hogy a karácsonyi dekoráció csökkentése nemcsak az energiatakarékosság, hanem a klímavédelem szempontjából is fontos lehet.

Hol vesznek még vissza a karácsonyi fényekből?

Spanyolország és Portugália több városa döntött már úgy, hogy visszavesznek a karácsonyi fényekből. Valencia tartomány összes településén húsz százalékkal kevesebb karácsonyi fény világít majd, Portugáliában pedig december 6-tól január 6-ig csak 18 óra és éjfél között kapcsolják majd fel az ünnepi világítást.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

fenntarthatóság | karácsonyi vásár | enerigaárak | energiaválság | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram