Close
Ez a világ egyik legszebb autóútja, kár, hogy egyben a legveszélyesebb is

Ez a világ egyik legszebb autóútja, kár, hogy egyben a legveszélyesebb is

Ha a határ a csillagos ég, akkor a Pakisztánt Kínával összekötő Karakoram Highwayen lehetünk hozzá a legközelebb. A 4700 méteren haladó magashegyi út ugyanis két rekordot tart: itt található a világ legmagasabban fekvő határátkelőhelye, és a föld legmagasabban jegyzett, aszfaltozott nemzetközi útja.

Pakisztán, Kína és India határvidékén terül el a – rendszerint tévesen – a Himalája részeként emlegetett óriási Karakorum-hegység, melyhez több mint hatvan, hétezer métert meghaladó hegycsúcs tartozik, a világ második legmagasabbját, a 8611 méteres K2-it is errefelé találjuk.

A vadregényes környék a hegyi kalandorok álma és zarándokhelye (főleg a hippikorszakban volt népszerű), mert a sarkvidékek után itt lehet felfedezni a legtöbb gleccsert, konkrétan a bolygó három leghosszabb gleccseréből az ezüst- és a bronzérmest.

A mérnöki teljesítmény miatt gyakran a világ nyolc csodája között megemlített magashegyi út Iszlamabad, vagyis Pakisztán fővárosa és a kínai Kashgar városa között teremt kapcsolatot.

Az ezerháromszáz kilométer hosszú szakaszból nyolcszáz tartozik a pakisztáni oldalhoz, az egyes részeken az ősi Selyemút nyomvonalát követő etapról pedig kiválóan látható az egyik legmagasabb hegycsúcs, a 8126 méterig nyúló Nanga Parbat.

Pakisztáni részről főként a katonaság bevonásával, 1959-ben kezdték el építeni. A nehezen és lassan haladó a munkálatok sajnálatos módon rengeteg áldozatot követeltek, az építkezés során főként földcsuszamlások és lezuhanások következtében a hivatalos adatok szerint több mint nyolcszáz pakisztáni és kb. kétszáz kínai munkás vesztette életét.

Húszévnyi kitartó munka eredményeként 1979-ben tették le végleg a szerszámot, bár a forgalomnak csak hét évvel később, 1986-ban adták át. Pontosan húsz esztendővel később döntöttek a tíz méterről harmincra történő kiszélesítés mellett a szállítási folyamatokat megkönnyítése érdekében, 2012-ben pedig két új híddal és öt alagúttal korszerűsítették.

A Karakorum-autóúton a tavaszi vagy a kora őszi időszakban érdemes végighajtani.

Télen lavinák zúdulhatnak rá, júliusban és augusztusban meg a heves monszunesőzések időnként földcsuszamlásokat okozhatnak több órára blokkolva a forgalmat, és akkor a politikai helyzetről nem is beszéltünk. A Kína és Pakisztán közti határátlépés csupán május eleje és december vége között lehetséges, de saját testi épségünk érdekében jobb, ha megvárjuk, amíg biztonságosabb körülmények között lehet végighajtani ezen a festői és különleges aszfaltcsíkon.

Ez is érdekelhet:

kína | magashegyi út | pakisztán | hegység | karakoram highway

FOLYTASD EZZEL

Elsötétülhetnek a karácsonyi vásárok az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte

Kiderült, mely városokban és mennyivel lesznek drágábbak a hotelszobák jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram