Close
A békebeli fürdőváros, melynek medencéiben filmsztárok lubickolnak

A békebeli fürdőváros, melynek medencéiben filmsztárok lubickolnak

Karlovy Vary többek között azzal büszkélkedhet, hogy itt található a legtöbb melegvízű gyógyforrás egy helyen.  De ez még korántsem minden, ami érdekessé teszi  ezt a gyönyörű várost.

A fürdő több mint nyolcvan, egymásba folyó hőforrással büszkélkedhet, amelyek több mint két kilométer mélyről törnek fel. A legmelegebb, a Vřidlo-forrás gejzírként lövell fel az újonnan újra megnyitott Vřidlo oszlopcsarnokban, és akár tizenkét méteres magasságba is felszökik. A víz hőmérséklete 73 fokos, de a kezelések előtt természetesen lehűtik.

Az egész a királlyal kezdődött

A legendák szerint a nyugat-csehországi termálforrásokat IV. Károly fedezte fel a 14. században. A történet szerint a király vadászaton volt a loket-i kastély közelében, amikor egy szarvas hogy, hogy nem, egy termálforráshoz vezette. Az uralkodónak pont kapóra jött a váratlan fordulat, mert lábsérüléssel küzdött.

Az orvosa tanácsára megmártóztatta a meleg vízben  a beteg testrészt ,  amely ennek hatására hamarosan meg is gyógyult.

Károly ekkor rendelte el, hogy alapítsanak várost a hőforrás köré, és ezzel megszületett a régió legnagyobb fürdővárosa, amelynek neve Carlsbad vagy Karlovy Vary, azaz “Károlyfürdő”ma is a királyra emlékezik.

Egy irodalmi óriás nyomában

Goethe nagy rajongója volt a cseh fürdőkultúrának, elhíresült kijelentése szerint Weimar mellett csak Rómában vagy Karlovy Varyban tudott volna élni. 1785 és 1823 között tizenhárom alkalommal járt itt, ami összeadva azt jelenti, hogy összesen három évet töltött a vizek bűvöletében. Számos verset és naplóbejegyzést írt, de rajzolt és geológiai tanulmányokat is készített, miközben felfedezte a környező vidék szépségeit.

A közeli Mariánské Laznéban, hetvenkét éves korában ismerkedett meg legendás szerelmével, Ulrike von Levetzow-val, aki akkor mindössze tizenhét éves volt.

A hatalmas korkülönbség ellenére barátság szövődött kettejük között, Goethe pedig megkérte a lány kezét, ám az kikosarazta.

Az összetört szívű költő ezután többé nem tért vissza Karlovy Varyba, de nevét a város egyik legszebb sétánya őrzi.

Csobbanás hollywoodi filmsztárokkal

Persze nem Goethe volt az egyetlen jelentős figura, aki beleszeretett a környékbe. IV. Károly nyomán például több európai uralkodó is tiszteletét tette itt, Nagy Péter orosz cár és Ferenc József is szívesen mártózott meg a cseh medencékben, és Beethoven, Chopin, Mozart valamint Paganini is a város ünnepelt látogatói közé tartozott.

Filozófusokat, írókat és tudósokat is számon tart az utókor a jeles vendégek között, például Dobrovskýt, Gogolt és Freudot, de Karlovy Vary ma is népszerű a hírességek körében. Ez többek között az éves Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválnak köszönhető, amelyen az utóbbi időben például

Jude Law-t, Robert de Niró-t, Renee Zellweger-t, Robert Pattinson-t és Uma Thurman-t is megpillanthatták azok a szerencsések,

akik a fürdő oszlopsorainál próbáltak elcsípni egy-egy foszlányt az itt tartott sajtótájékoztatóból.

A gyógyító háromszög

A Karlovy Vary-ból, Mariánské Lázně-ből és Františkovy Lázně-ből álló gyógyfürdő-háromszög nyolc másik fürdővárossal együtt tavaly nyáron nyerte el az UNESCO világörökségi státuszt kiemelkedő építészetének és a 18. századig visszanyúló balneoterápiás módszereinek hála.

Itt mutattuk meg a világ tíz leglátványosabb fürdőhelyét, ahol eláll a lélegzet. Ha pedig még nem vagy kész az utazásra, laptopon is bejárhatod a világörökségi helyszíneket.

(Forrás: expats.cz, képek: Unsplash, Pixabay, Wikimédia Commons)

nagy sztori | gyógyfürdő | karlovy vary | fürdőváros | csehország

FOLYTASD EZZEL

Mától újra lehet síelni Magyarország egyik kedvenc síarénájában

Három luxus úti cél környezettudatos utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram