Close
Emberemlékezet óta ez a legsúlyosabb aszály az egyik kedvenc úti célunkon

Emberemlékezet óta ez a legsúlyosabb aszály az egyik kedvenc úti célunkon

Barcelona a magyarok körében is az egyik legkedveltebb úti cél, de egyáltalán nem biztos, hogy továbbra is megfelelő lesz az éghajlata a nyaraláshoz. 

A várostól száz kilométerre fekvő Sau víztározó fél évszázada látja el vízzel a várost és a környező településeket Katalónia északkeleti régiójában, az elmúlt hónapokban azonban a példátlan aszály leglátványosabb szimbóluma lett. Ebben közrejátszott, hogy a vízszint csökkenése miatt kibukkant belőle a 11. századi Sant Romà de Sau templom, amely 1962-ben került víz alá, amikor a víztározót létrehozták.

Katalóniának ezen a részén két és fél éve nem esett tartósan eső, és március elején a tározó vízszintje már csak nyolc százalékon állt, míg tavaly ilyenkor még 55 százalékos volt.

Bár Katalónia helyzete különösen aggasztó, az ország nagy része hasonló kihívásokkal néz szembe, különösen a déli és keleti területeken. Március közepén az andalúziai Guadalquivir-medence tározóinak kapacitása mindössze 26 százalékon állt, a délkeleti Segura-medencében pedig 36 százalékon. Az északnyugati részeken viszont a 83 százalékot is eléri.

Márciusban a spanyol meteorológiai ügynökség megerősítette, hogy az ország egészén továbbra is aszály van, már több mint egy éve.

Bár nem minden szárazság köthető az éghajlatváltozáshoz, a légkör felmelegedése súlyosbítja a helyzetet, mert a hő több nedvességet von el a földből. A Föld az ipari korszak kezdete óta mintegy 1,1 fokot melegedett, és a hőmérséklet várhatóan tovább emelkedik.

Ebből a szempontból az egész mediterráneumot, Spanyolország mellett Franciaországot, Olaszországot, Görögországot és a Balkán országait is veszély fenyegeti.

Charente-Maritime megye, Franciaország

Vannak azonban más tényezők is, amelyek súlyosbíthatják az aszályokat. Katalónia esetében ezek közé tartozik, hogy Barcelona és a környező városok lakossága több mint 5,5 millióra nőtt. A vízhasználatot szigorúan korlátozták itt elsősorban az autómosásra és az öntözésére vonatkozóan, az ipari vízfelhasználás határértékeit pedig 15 százalékkal csökkentették.

A spanyol mezőgazdaság vízigénye az összes vízfelhasználás nyolcvan százalékát teszi ki, most azonban a régióban negyven százalékkal kevesebb vízzel lehet locsolni a terményeket. Nyárra további korlátozásokat vezethetnek be.

Úgy néz ki, hogy a szélsőséges időjárás nagyon megváltoztatja Európa legnépszerűbb nyaralóhelyeinek arculatát.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

barcelona | spanyolország | katalónia | aszály | vízhiány

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Drónok csapódtak az M3-as autópályára, lezárták a szakaszt a nyomozók

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram