Close
Várhatóan erre kell számítanunk idén nyáron, ha utazunk

Várhatóan erre kell számítanunk idén nyáron, ha utazunk

Érdemes már most megtervezni a nyári vakációt – bár lehet, hogy megfontolandóbb egy tavaszi pihenés. 

Úgy néz ki, hogy a szélsőséges időjárás megváltoztatja Európa legnépszerűbb nyaralóhelyeinek arculatát. Emlékszünk rá, mi volt tavaly nyáron, amikor a szárazság és a hőhullámok többek között kiszáradt tavakhoz és vízkorlátozáshoz vezettek, de a mögöttünk hagyott tél sem segített sokat a helyzeten.

A történelmileg alacsony mértékű csapadékmennyiség és a meleg időjárás miatt például síközpontok zártak be vagy híres csatornák száradtak ki.

A turizmusból élők számára ez a szcenárió egyszerűen rémisztő volt, míg az utazóknak riasztó képet adott arról, mi vár a felmelegedő bolygónkra.

A tavalyi hőhullámok vélhetően idén nyáron is visszatérnek, ami jelentősen befolyásolhatja az utazási terveket.

Az enyhe tél következményei

Az európai síparadicsomok egy része Franciaországtól Svájcig  kénytelen volt bezárni, mivel a lejtők szinte csupaszon árválkodtak. Franciaországban az elmúlt huszonöt év legmagasabb átlaghőmérsékletével zárult 2022, ennek következtében januárban – vagyis a téli csúcsidőben – teljesen bezárt a népszerű Ax 3 Domaines síközpont. Fehéroroszország, a Cseh Köztársaság, Dánia, Németország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Hollandia, Spanyolország és Svájc szintén rekordmagas hőmérsékletekkel köszöntötte az új esztendőt.

„Még soha nem láttam ilyen előrejelzést. Soha” – írta  egy tweetben Ryan Stauffer, a NASA klímakutatója, hozzátéve, hogy az éghajlati következményeket nehéz figyelmen kívül hagyni. A Cseh Köztársaság egyes részein 19 Celsius-fokot mértek, ami általában tavaszra jellemző adat, míg Észak-Spanyolországban közel 25 Celsius-fokos meleg volt.

A téli sportokra specializálódott helyek a látogatók megtartása érdekében kénytelenek profilt váltani.

Mivel az éghajlatváltozás következtében 2035-ben nem lehet már síelni az alacsonyan fekvő franciaországi Métabief síparadicsomban, olyan új aktivitások felé fordulnak, mint a kevesebb havat igénylő szánkózás, a téli hegyi kerékpározás, a barlangászat és a vezetett lovas túrák.

Olaszországban sem sokkal szebb a jövő. Az aszály okozta alacsony vízszint miatt a Garda-tó San Biagio nevű szigete megközelíthetővé vált egy keskeny ösvényen keresztül. A gyalogosok és a kerékpárosok igyekeztek kihasználni a rendkívüli helyzetet, igaz, a folytatódó szárazság aligha tesz majd jót főszezonban a nagy víznek.

Máshol az alacsony vízszint negatívan hatott a turizmusra; az apály és a csapadékhiány miatt Velencében kiszáradtak a csatornák. Bár ez évente előfordul, most a tartósan magas légnyomás miatt elhúzódott. Ennek eredményeképp a gondolatúrák nem biztos, hogy olyan könnyedén elérhetőek lesznek és a velencei turistáknak alkalmazkodniuk kell a körülményekhez.

Nyári szünet – újabb hőhullámok?

2022 nyarán Észak- és Nyugat-Európát rendkívül magas hőhullámok sújtották, melyek a legjobb esetben is csak kellemetlenné tették a hétköznapokat mind a helyiek, mind a turisták számára. Legrosszabb esetben halálos áldozatokat követeltek, számos országban aszállyal, erdőtüzekkel és terméskiesés jártak. A rekordmagas júliusi hőmérséklet lavinát indított el az olasz Dolomitokban, amely tizenegy hegymászó halálát okozta, további nyolc pedig megsérült. Máshol a szélsőséges időjárás új látványosságokat hozott létre; a norvégiai viking fegyverektől kezdve a németországi „éhségkövekig” mindenféle érdekességek csábították a turistákat Európa kiszáradt folyóihoz.

2023-ban viszont várhatóan még melegebb lesz.

Ez részben azért alakul így, mert a La Niña néven ismert, három éve tartó lehűlő időjárási minta véget ér. A brit meteorológiai hivatal szerint ez annak is köszönhető, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása hőmérséklet-emelkedéshez vezet.

Így érdemes útra kelni

Aki idén nyárra tervez utazást, előtte okvetlenül ellenőrizze, hogy a kiszemelt helyen érvényben van-e hőhullámra vagy aszályra vonatkozó figyelmeztetés. A vízhiányos úti célokon a medencék, szökőkutak és tavak is érintettek lehetnek, plusz az esőtől függő ajándéktárgyak ára magasabb lehet, vagy kevésbé könnyen lesznek beszerezhetők.

Fenntarthatóbb utazással segíthetünk megőrizni kedvenc nyaralóhelyeinket – ajánlott például repülő helyett vonattal utazni a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Ide tartozik, hogy a  Morzine síparadicsom összefogott a Montagne Verte-tel, és síbérletre, ételekre, italokra vonatkozó kedvezményeket biztosít a vonattal érkezőknek. Szálljunk meg és vásároljunk helyi vállalkozásoknál a globális nagymárkák egységei helyett, valamint keressünk fel alig ismert úti célokat, amelyeket kevésbé terhel a túlturizmus. Vagy utazzunk főszezonon kívül.

Egyre inkább érezni lehet a klímaváltozás hatásait, amelyek hol kevésbé, hol pedig nagyon drasztikusak. A Climate Central nevű weboldal térképei az IPCC 2021-es jelentése alapján készültek és azt mutatják, hogy ha a jelenleg ütemben folytatódik a felmelegedés és a tengerszint-emelkedés, mely városok kerülhetnek részben vagy egészben víz alá akár már 2030-ban.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

 

nyár | hőhullám | következmények | nagy sztori | csapadék

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close