Close
Ezt a tíz várost egy évtizeden belül elnyelheti a víz

Ezt a tíz várost egy évtizeden belül elnyelheti a víz

Egyre inkább érezni lehet a klímaváltozás hatásait, amelyek hol kevésbé, hol pedig nagyon drasztikusak.

A Climate Central nevű weboldal térképei az IPCC 2021-es jelentése alapján készültek és azt mutatják, hogy ha a jelenleg ütemben folytatódik a felmelegedés és a tengerszint-emelkedés, mely városok kerülhetnek részben vagy egészben víz alá akár már 2030-ban.

Amszterdam

Úgy tűnik, hogy a gátak és zsilipek országában ezek a rendszerek az elkövetkező években egyre fontosabbá válnak.

Bászra

Irak fő kikötővárosa a Shatt al-Arab folyó partján fekszik, és bonyolult csatorna- és patakhálózata, valamint a szomszédos mocsaras területei miatt különösen érzékeny a tengerszint emelkedésére.

New Orleans

Az északról a Maurepas-tó, délen pedig a Salvador- és a Kis-tót által övezett terület sincs biztonságban.

Velence

Bár Velence jelenleg inkább a szárazsággal küzd, a jóslatok szerint nem kizárt, hogy  ide is visszatérnek az áradások.

Ho Si Minh-város

A vietnámi városban a leginkább veszélyeztetett területek a keleti körzetek, különösen a sík, erősen beépített és mocsaras Thủ Thiêm.

Kolkata

Nyugat-Bengália nagy része évszázadok óta virágzó és termékeny tájai miatt híres, de ez az áradások fényében most aggodalomra is okot adhat.

Bangkok

Egy 2020-as tanulmány szerint rövid távon Bangkok lesz a globális felmelegedés egyik legnagyobb vesztese, a thai főváros ugyanis csak másfél méterrel a tengerszint felett fekszik, és folyamatosan süllyed.

Georgetown

Guyana fővárosát évszázadok óta falak védik a tengeri viharoktól, de nem tudni, ez mire lesz elég, miután a partvonal nagy része fél-egy méterrel alacsonyabban fekszik, mint a dagály vonala.

Savannah

Az amerikai város egyaránt ki van téve a hurrikánok és a villámárvizek veszélyének.

Khulna

Banglades harmadik legnépesebb városa kilenc méterrel a tengerszint felett fekszik, és amint azt a 2021-es pusztító árvizek mutatják, az ország nagy része ki van téve a szélsőséges áradásoknak.

Egy korábbi kutatás azt vette számba, hogy Nagy-Britanniában mely városokat fenyegeti a leginkább a víz.

(Forrás: TimeOut, képek: Getty Images)

klímaváltozás | árvíz | városok | tengerszint emelkedése

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom