Ezt a tíz várost egy évtizeden belül elnyelheti a víz

Egyre inkább érezni lehet a klímaváltozás hatásait, amelyek hol kevésbé, hol pedig nagyon drasztikusak.

A Climate Central nevű weboldal térképei az IPCC 2021-es jelentése alapján készültek és azt mutatják, hogy ha a jelenleg ütemben folytatódik a felmelegedés és a tengerszint-emelkedés, mely városok kerülhetnek részben vagy egészben víz alá akár már 2030-ban.

Amszterdam

Úgy tűnik, hogy a gátak és zsilipek országában ezek a rendszerek az elkövetkező években egyre fontosabbá válnak.

Bászra

Irak fő kikötővárosa a Shatt al-Arab folyó partján fekszik, és bonyolult csatorna- és patakhálózata, valamint a szomszédos mocsaras területei miatt különösen érzékeny a tengerszint emelkedésére.

New Orleans

Az északról a Maurepas-tó, délen pedig a Salvador- és a Kis-tót által övezett terület sincs biztonságban.

Velence

Bár Velence jelenleg inkább a szárazsággal küzd, a jóslatok szerint nem kizárt, hogy  ide is visszatérnek az áradások.

Ho Si Minh-város

A vietnámi városban a leginkább veszélyeztetett területek a keleti körzetek, különösen a sík, erősen beépített és mocsaras Thủ Thiêm.

Kolkata

Nyugat-Bengália nagy része évszázadok óta virágzó és termékeny tájai miatt híres, de ez az áradások fényében most aggodalomra is okot adhat.

Bangkok

Egy 2020-as tanulmány szerint rövid távon Bangkok lesz a globális felmelegedés egyik legnagyobb vesztese, a thai főváros ugyanis csak másfél méterrel a tengerszint felett fekszik, és folyamatosan süllyed.

Georgetown

Guyana fővárosát évszázadok óta falak védik a tengeri viharoktól, de nem tudni, ez mire lesz elég, miután a partvonal nagy része fél-egy méterrel alacsonyabban fekszik, mint a dagály vonala.

Savannah

Az amerikai város egyaránt ki van téve a hurrikánok és a villámárvizek veszélyének.

Khulna

Banglades harmadik legnépesebb városa kilenc méterrel a tengerszint felett fekszik, és amint azt a 2021-es pusztító árvizek mutatják, az ország nagy része ki van téve a szélsőséges áradásoknak.

Egy korábbi kutatás azt vette számba, hogy Nagy-Britanniában mely városokat fenyegeti a leginkább a víz.

(Forrás: TimeOut, képek: Getty Images)

klímaváltozás | árvíz | tengerszint emelkedése | városok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom