Close
Beteszik a kaput a hőhullámok a mediterrán úti céloknak?

Beteszik a kaput a hőhullámok a mediterrán úti céloknak?

A Mabrian turisztikai adatszolgáltató arra volt kíváncsi, hogyan befolyásolja az időjárás a vakációval való elégedettséget.

Pontosabban, az elvárt és a megvalósult időjárás közötti egybeesés illetve különbség szerepét vizsgálták. A természetesnyelv-feldolgozás, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás eszközeinek segítségével elemezték utazók több millió spontán megnyilvánulását a közösségi médiában, arra fókuszálva, hogy miket írnak és mondanak az időjárásról és az ehhez kapcsolódó érzéseikről.

Ez alapján alakították ki a Klímaérzékelési Indexet, amely azt mutatja, hogy mennyire elégedettek a turisták egy-egy úti cél időjárásával. Az elemzések alapján úgy tűnik, hogy akik szokatlanul durva hőhullámokat éltek át a nyaralásuk alatt, kevéssé voltak elégedettek a vakációjukkal, mint azok, akik az elvárt időjárással találkoztak.

Így például, Nagy-Britannia hiába esős, ez nem érinti kedvezőtlenül a vakáció értékelését, mert az utazók pontosan erre számítanak.

Mindez pedig előrevetítheti, hogy ez elégedetlen utazók legközelebb máshol töltik a nyaralásukat. Akár az is előfordulhat, hogy a klasszikus mediterrán úti célok, például Görögország, Spanyolország és Franciaország népszerűsége csökken, helyettük pedig az utazók hűvösebb helyszínek felé veszik az irányt.

A klímaelégedettségi mutató adatai alapján a turisták egyre inkább a kevésbé népszerű úti célokat részesítik előnyben, tekintettel arra is, hogy nem találkoznak zsúfoltsággal. Persze, az azért nem valószínű, hogy ezután mindenki Észak-Európa strandjaira özönlik majd, de az észak-franciaországi és -spanyolországi desztinációk népszerűsége növekedhet a következő években.

Egy új kutatás szerint általánossá válhatnak a most tapasztalt, rekordmagas hőhullámok, így az európai városoknak sincs más választásuk, mint alkalmazkodni hozzájuk.

(Forrás: Schengen Visa Info, Mabrian, képek: Unsplash)

utazás | hőhullám | elemzés

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram