Close
Ezeken a tengerpartokon elbújhatsz a kánikula elől

Ezeken a tengerpartokon elbújhatsz a kánikula elől

Norvégiáról talán nem pont egy tipikus nyári tengerparti vakáció jut eszünkbe először, de aki inkább lemond a lubicoklásról a kellemes hőmérsékletért és a nem túl erős napsütésért cserébe, vagy egyszerűen csak nehezen bírja a meleget, annak csodálatos menekülőútvonal kínálkozik, akár a sarkkörön túlra is.

A tenger viszont a sekélyebb öblöket leszámítva csak a legbátrabbaknak ajánlható fürdőzésre, mert Bergennél az Északi-tenger augusztusi átlaghőmérséklete 15.4 fok, Tromsónál pedig a Norvég-tenger csak 11 fokra melegszik fel ilyenkor. De a számtalan látnivaló és a hangulat kárpótolhat a csobbanás hiányáért.

Na és persze a klíma. Norvégia nyugati partjain a Golf-áramlatnak köszönhetően enyhék a nyarak, melyek hivatalosan egészen szeptember 23-ig tartanak. Jelenleg például kellemes, 25 fok körül hőmérsékletet mérnek. A melegebb hónapokban a napi átlaghőmérséklet egyébként 12-18 fok, de a nyári csúcsokkor akár 25 fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála.

Henningsvaer

Kiruccanás a sarkkörön túlra

A Lofoten-szigeteken jelenleg 10 fok körüli a hőmérséklet, ami azt jelenti, hogy ez a legmelegebb hely ezen a szélességi körön, ugyanakkor a látvány sem utolsó éppen a hegyekkel övezett mesebeli öblökkel és a fehérhomokos partokkal. A szigetcsoportnak mindössze két városa van, Svolvær és Leknes, egyébként bájos kis halászfalvakban élnek errefelé az emberek, akiknek számát felülmúlják a vadon élő állatok, mint a vidrák, jávorszarvasok és tengeri madarak. A legszebb partszakaszokat a nyugati oldalon találjuk, Hauklandstranda, Bunes és Kvalvika például igen népszerű a turisták körében.

Uttakleiv, Lofoten-szigetek

A szörfösök paradicsoma

A vestlandi Stadban található Hoddevik part a Guardian szerint a világ egyik legjobb helye szörfözésre. Az egy kilométer hosszú szakaszon fehér homok és két szörfiskola is várja a már bizonyított és a leendő hullámlovasokat.

Hoddevik

A part, ami meghódította az Instát

A Bodø központjától körülbelül félórás autózásra található Mjelle egy ritka geológiai jelenségnek köszönhetően igencsak nagy népszerűségnek örvend az Instán:

a benne található ásványi részecskék vörösre és fehérre színezik a homokot, ami különösen látványosan mutat az éjszakai nap alatt.

Bodo

A norvég Riviéra

Norvégia déli partját a norvég Riviérának is nevezik, ahol akár még a tengerben is megmártózhatunk. Például Kristiansandban, mely Sørlandet legnagyobb városa és Norvégia egyik kedvenc üdülőhelye. Első számú strandja a Bystranda, mely

mindössze egy rövid sétára található a város központjától, és ahol a délies hangulatról pálmafák is gondoskodnak.

Kilátás Kristiansandra

Bálnák bűvöletében

Jóval északabbra találjuk Sommarøy halásszigetét, ahová akkor menjünk, ha bálnákat akarunk látni. Orkákat és hosszúszárnyú bálnákat is megpillanthatunk itt május és szeptember között, és számos vízi sportot is kipróbálhatunk a szörfözéstől a kajakozáson át a SUP-ig. Itt találjuk a turisták körében szintén népszerű Tromsót is.

Tromso

Rejtett paradicsom Oslo mellett

A belvárostól mindössze néhány kilométerre nyugatra fekszik a gazdag lombokkal szegélyezett Bydgøy-félsziget, ahol a különböz királyi érdekeltségeken kívül a Paradisbukta partszakasz is található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Oslo-fjord tengeröbölre.

Paradisbukta

Norvégia a kabinok hazája is, ahol többek között ilyen csodálatos faházakat is láthatunk, és itt készül a világ első, energiapozitív hotele is.

(Forrás: Norway Today, képek: Getty Images, Unsplash)

tromso | nagy sztori | tengerpart | norvégia | szörf

FOLYTASD EZZEL

Olyan újításokat vezet be ez a légitársaság, aminek mindenki örülni fog

A világ legszebb hegyeit egyszer az életben látni kell – Ezeket járd végig!

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom