Close
Így fog kinézni a világ első energia-pozitív szállodája

Így fog kinézni a világ első energia-pozitív szállodája

A 2024-ben megnyíló, kilencvennégy szobás szálloda teljesen szén-dioxid-semleges lesz.

A Six Senses jelenleg huszonegy szállodát és üdülőhelyet üzemeltet tizenhét különböző országban, de az új norvégiai hotelje messze kiemelkedik közülük.

A lélegzetelállító Svartisen gleccser lábánál található Six Senses Svart lesz a világ első energia-pozitív szállodája.

A szállodát a rorbu nevű halászház ihlette. A tervezők úgy álmodták meg a hotelt, hogy az szabályosan függjön a Holandsfjorden fjord fölött,

így minimálisra csökkenthetik a létesítmény gleccserre gyakorolt hatását.

A szálloda a legmodernebb zöld technológiával lesz felszerelve, a hotellánc szerint elegendő napenergiát fog gyűjteni ahhoz, hogy nemcsak a saját magát, hanem a többi szomszédos épületet is üzemeltesse. Ebből az energiából táplálkozik majd a vendégeket szállító hajó is, így az károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedhet.

A hotel felépítése is a lehető legfenntarthatóbb módon valósul meg, hiszen a munkálatok ideje alatt is napenergiát használnak. A szálloda önfenntartóságát pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy

saját hulladék- és vízgazdálkodási rendszerrel, valamint újrahasznosításhoz kapcsolódó infrastruktúrával is rendelkezni fog.

A Six Sense célja egyértelműen az volt, hogy példát mutassanak az ágazat számára, hogy milyen fenntartható és energiahatékony megoldások adaptálhatók sikeresen a vendéglátóiparba és hasonló fejlesztésekre buzdítják a többi hotelt is.

Annak ellenére, hogy a szálloda zöld lesz, egyáltalán nem biztosít majd nomád körülményeket, sőt, kifejezetten luxus környezetet teremt majd a vendégek számára. A belső terekben a skandináv stílus érvényesül majd, organikus anyaghasználat mellett. Az enteriőrben helyet fognak kapni a helyi kézművesek alkotásai és az általuk készített bútorok is.

A Six Senses Svart természetesen nagy hangsúlyt fog fektetni az egészséges életmódra is, az étterem és bár pedig teljesen hulladékmentesen üzemel majd, helyi beszállítóktól származó friss, szezonális alapanyagok segítségével.

(Forrás: RobbReport, fotók: Six Senses)

norvégia | ökológia | six sense | fenntarthatóság | fjord

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram