Így fog kinézni a világ első energia-pozitív szállodája

A 2024-ben megnyíló, kilencvennégy szobás szálloda teljesen szén-dioxid-semleges lesz.

A Six Senses jelenleg huszonegy szállodát és üdülőhelyet üzemeltet tizenhét különböző országban, de az új norvégiai hotelje messze kiemelkedik közülük.

A lélegzetelállító Svartisen gleccser lábánál található Six Senses Svart lesz a világ első energia-pozitív szállodája.

A szállodát a rorbu nevű halászház ihlette. A tervezők úgy álmodták meg a hotelt, hogy az szabályosan függjön a Holandsfjorden fjord fölött,

így minimálisra csökkenthetik a létesítmény gleccserre gyakorolt hatását.

A szálloda a legmodernebb zöld technológiával lesz felszerelve, a hotellánc szerint elegendő napenergiát fog gyűjteni ahhoz, hogy nemcsak a saját magát, hanem a többi szomszédos épületet is üzemeltesse. Ebből az energiából táplálkozik majd a vendégeket szállító hajó is, így az károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedhet.

A hotel felépítése is a lehető legfenntarthatóbb módon valósul meg, hiszen a munkálatok ideje alatt is napenergiát használnak. A szálloda önfenntartóságát pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy

saját hulladék- és vízgazdálkodási rendszerrel, valamint újrahasznosításhoz kapcsolódó infrastruktúrával is rendelkezni fog.

A Six Sense célja egyértelműen az volt, hogy példát mutassanak az ágazat számára, hogy milyen fenntartható és energiahatékony megoldások adaptálhatók sikeresen a vendéglátóiparba és hasonló fejlesztésekre buzdítják a többi hotelt is.

Annak ellenére, hogy a szálloda zöld lesz, egyáltalán nem biztosít majd nomád körülményeket, sőt, kifejezetten luxus környezetet teremt majd a vendégek számára. A belső terekben a skandináv stílus érvényesül majd, organikus anyaghasználat mellett. Az enteriőrben helyet fognak kapni a helyi kézművesek alkotásai és az általuk készített bútorok is.

A Six Senses Svart természetesen nagy hangsúlyt fog fektetni az egészséges életmódra is, az étterem és bár pedig teljesen hulladékmentesen üzemel majd, helyi beszállítóktól származó friss, szezonális alapanyagok segítségével.

(Forrás: RobbReport, fotók: Six Senses)

turizmus | ökológia | fenntarthatóság | six sense | norvégia | szálloda

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom