Close
Ez a fantasztikus bálnales lesz Norvégia következő világklasszis attrakciója

Ez a fantasztikus bálnales lesz Norvégia következő világklasszis attrakciója

Egyelőre még csak koncepció az Andøya-sziget egyik településére tervezett bálnamegfigyelő, de már ettől is elámultunk. 

Még 2019 tavaszán írtak ki pályázatot az északi sarkkörtől háromszáz kilométerre, északra fekvő Andenes bálnalesére. Ennek egyik oka, hogy a norvégiai település évente ötvenezer látogatót vonz, többségük pedig a bálnák miatt érkezik a tekintélyes hegyekkel és az olykor háborgó óceánnal megrajzolt vidékre. A parttól mindössze néhány kilométerre található Bleiksdjupa-völgyben rendszerint el lehet csípni a vándorló bálnákat, ezért Andenes a világ egyik legjobb, megfigyelésre alkalmas helye – írja a Lonely Planet.

Ebben a csodálatos miliőben húzzák fel a pályázaton győztes Dorte Mandrup cég The Whale, vagyis A Bálna névre keresztelt megfigyelőjét.

A víz alatti világ közvetlen szomszédságába tervezett, természetes dombként kiemelkedő épület tökéletesen illeszkedik majd a tájba. Hullámzó tetejének felszínét kövek borítják, és mivel ezek az idő előre haladtával felaprózódnak, a megfigyelőállomás még inkább eggyé válik a környezetével.

A tetején állva nem csupán a bálnákban lehet gyönyörködni, hanem időjárástól és napszaktól függően a végtelen óceán, az eget átfestő sarki fény és az éjféli nap látványa is letaglózónak ígérkezik.

Ami magát az épületet illeti, a pályázatot kiíró bizottság elnöke szerint visszafogott, egyben izgalmas és szokatlan világklasszis attrakció lesz. A szigetvilágot elénk táró kilátást méretes ablakok biztosítják majd, illetve kávézók, üzletek és irodák is helyet kapnak benne.

A The Whale-t várhatóan 2022-ben adják át.

Ez is érdekelhet:

attrakció | kilátó | norvégia | bálnales | megfigyelő

FOLYTASD EZZEL

Az utolsó korlátozásokat is eltörli az egyik legnépszerűbb téli úti cél

A légi közlekedést sem kíméli az orosz mozgósítás

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom