Close
Ennél szebb madárlest ritkán lehet látni

Ennél szebb madárlest ritkán lehet látni

Igazi multifunkcionális épületet mutatunk, amely egyszerre kilátó, kávézó és madármegfigyelő. 

A Swan Lake Park – ahogyan a neve is mutatja – elsősorban a hattyúiról nevezetes vidék valahol a kínai Sárga-tenger közelében, Rongcsengben.

A környék minden októberben Szibériából érkező hattyúkkal népesül be – no meg a madarak miatt oda sereglő turistákkal, akik nem csak az égi jövevényekben gyönyörködnek olyankor, hanem a pompás tájban is. A helyi önkormányzat ezért felépített egy egyszerű, de hasznos és látványos létesítményt, amely a látogatókat hivatott kiszolgálni.

Az épület, vagy inkább épületegyüttes a park észak-keleti sarkában található, a fenyőfák között. Egy csatorna fölött átívelő, a táj folytonosságát megtartó, hetvenegy méter hosszú hídházból és egy tizenöt méter magas toronyból áll – utóbbi természetesen kilátóként funkcionál, tetejéből parádés kilátás nyílik a háttérből leselkedő hegyekre, valamint a közeli vízre.

Ha valamiféle halmazba sorolnánk, a minimalista stílusú épületek közé illesztenénk a nem csupán kilátóként és pihenőhelyként, hanem kávézóként is működő masszív betonépületet.

Magát a kávézót és a mellékhelyiségeket a központi részen helyezték el, két hosszabb folyosója pedig eltérő hangulatú. Az erdők szomszédságában lévő keleti csendesebb és nyugodtabb, míg a vízre néző nyugati nyitott, ezáltal jóval mozgalmasabb hely.

A mellette pózoló kilátó finomabb textúrájú enteriőrt rejt: egy fenyőfából készült csigalépcsőt, amely a közeli fenyőerdők természetes jellegére utal. Kizárólag táj- és hattyúmegfigyelésre szolgál, a tetejében egészen fantasztikus kilátással jutalmazza a lépcsőket megmászókat. Olyannal, amiért érdemes odáig elutazni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Archdaily)

híd | torony | kávézó | hídház | rongcseng

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram