Close
Csodálatos faházak hódították meg a monumentális norvég fjordot

Csodálatos faházak hódították meg a monumentális norvég fjordot

A Helen & Hard norvég építészeti iroda zsindelyes borítású faházakat álmodott meg a hegyoldalba, ahonnan pazar kilátás nyílik a Hardanger-fjordra.

A Woodnest faházak Odda városa felett találhatók, Sørfjorden déli csúcsán – a Hardangerfjorden egyik legbelső ágán. A Helen & Hard tervezőiroda a két kabinházat úgy alkotta meg, hogy beleolvadjon a környezetébe.

Az épületek körülbelül hat méterrel a talajszint felett lebegnek, és acéllemezek segítségével rögzítették két élő fenyő fatörzséhez.

Ezzel egy olyan egyedülálló térélményt hoztak létre, amely kapcsolódik a gyerekkor legkedvesebb szórakozásához, a famászáshoz, de közvetíti a kaland, a felfedezés rendkívüli érzését is, miközben maximális szintre emeli a természetbe való beolvadás illúzióját.

A faházak húszperces sétával érhetők el, az út során meredek, kanyargós ösvényen kell végig haladni Odda városától. A hegyoldal és a kabinok bejárata között pedig rövid fahidak húzódnak. A kabinok csupán tizenöt négyzetméteresek és a hálórészek mellett található bennük apró fürdőszoba, parányi konyha és fjordra néző nappali is.

 

A belső terek a fatörzsek körül helyezkednek el, amelyek a fő szerkezeti magot alkotják. A belső falak, a mennyezet, a padló és a beépített bútorok is fából készültek.

A Helen & Hard építészirodát 1996-ban alapították Stavangerben, Norvégiában. A cég számos izgalmas projekten dolgozik, legyen szó magánlakásokról, nagy kereskedelmi egységekről, kulturális épületekről vagy városfejlesztési beruházásokról. A stúdió a 2021-es velencei építészeti biennálén elkészítette a skandináv pavilon társasházi modelljét és egy különleges könyvtárat is tervezett.

A kortárs építészet manapság igen népszerű kabinházaira a havas lejtőn, a víz mellett, az északi fjordokban vagy egy amerikai erdőben is rábukkanhatunk. Ezek az apró házikók hihetetlenül funkcionálisak, ráadásul tökéletesen alkalmasak családi nyaralónak, kihelyezett home office-nak, vagy egy rejtekhelynek, ahová a kíváncsiskodó tekintetek elől visszavonulhatunk. Az építészeti stílus legjobbjaiból válogattunk.

(Fotók: Sindre Ellingsen)

nagy sztori | fjord | norvégia | kabinház | építészet

FOLYTASD EZZEL

Gigantikus higanycsepp-szobor előtt szelfiznek a New York-iak

Eladóvá vált a világ egyik leghíresebb írójának pazar rezidenciája

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram