Close
Inspirációs mennyország ez az apró, világvégi kabinház

Inspirációs mennyország ez az apró, világvégi kabinház

Jordan Ralph tervező kifejezetten a művészek számára alkotott meg egy nem mindennapi kabinházat annak érdekében, hogy az alkotók inspirációt meríthessenek és megélhessék kreativitásukat.

Az apró házat Galway nyugati partjainál fekvő szigeten, Inis Oírr-en építették fel.

 

A Studio Drop névre hallgató épületet Jordan Ralp úgy tervezte, hogy családias és modern is legyen, ugyanakkor minden igényt kielégítő művészlakásként is funkcionálhasson.

A világvégi szigetre az alkotók egy-két hétre is elvonulhatnak, hogy ihletet meríthessenek Inis Oírr földjéből.

A kabinház alapja kör alakú, hengeres homlokzatán kicsi ablakok sorakoznak. Kialakításának és anyagszerkezetének köszönhetően rendkívül jól ellen tud állni a környék gyakran szélsőséges időjárási körülményeinek, az ír partokat sújtó viharoknak.

 

Az építmény ötletét egy dél-afrikai kutatóbázis adta, de megjelennek benne az ír tengerparti épületek formái, a Martello-tornyok, a nyugat-korkk-i jelzőfények, a Clochán-féle méhkaptárak és a világítótornyok is.

Az alapját egy vasszerkezet adja, melyekre függőlegesen vörösfenyő deszka burkolatot szereltek fel. Ezeket a karragén-tengeri moszathoz hasonló zöld árnyalatra festették, az épület így tökéletesen bele tud olvadni a sziget mészkőfalaiba.

Belsejébe egy függőágyat lógattak fel, ahol a fáradt művészek a nap bármelyik szakában megpihenhetnek.

A kortárs építészet manapság igen népszerű kabinházaira a havas lejtőn, a víz mellett, az északi fjordokban vagy egy amerikai erdőben is rábukkanhatunk. Ezek az apró házikók hihetetlenül funkcionálisak, ráadásul tökéletesen alkalmasak családi nyaralónak, kihelyezett home office-nak, vagy egy rejtekhelynek, ahová a kíváncsiskodó tekintetek elől visszavonulhatunk. Az építészeti stílus legjobbjaiból válogattunk.

(Fotók: Mark McGuinness)

kortárs | nagy sztori | inpsiráció | írország | dizájn

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram