Hatalmas bajban a kávéipar, hálát kell adnunk minden megivott csészéért

Az elmúlt húsz évben nem volt még olyan alacsony a világ kávébab-tartaléka, mint most, ráadásul a brazíliai kedvezőtlen feltételek és a magas szállítási költségek is nyomást gyakorolnak az iparágra.

Legközelebb, amikor a reggeli kávénkat kortyoljuk, érdemes hálát adnunk azért, hogy egyáltalán van mit innunk, ugyanis a globális kávébab-tartalékok történelmi mélységbe zuhantak.

Az ICE Futures US által közzétett adatok szerint mindössze nagyjából 64 millió kilogramm arabicababot tartalékoltak, ami 2000 februárja óta a legalacsonyabb készletnek számít – írja a Bloomberg.

Az üzleti oldal hozzáteszi, hogy ezek a fogyatkozó készletek évtizedes csúcsra emelték az arabica árát.

A világjárvány is nehezítő körülmény, azonban a jelenlegi kávéhelyzet a legközvetlenebbül Brazíliához, a világ vezető kávétermelőjéhez kötődik. Az országban a termelés katasztrofálisan alakult 2021-ben a nem megfelelő termesztési körülmények miatt, ezt pedig a szállítási költségek kiugró növekedése tovább súlyosbította.

Brazília készletei az ICE Futures által felügyelt globális készletek harminckilenc százalékát teszi ki, szemben a tavalyi ötvenöt százalékkal.

És hogy milyen hatással lesz ez a kávé kereskedelmi árára? A szakértők szerint a következő hónapokban, sőt években tovább fog emelkedni. A folyamat már most jól látható a Starbucks példáján keresztül, amely múlt héten jelentette be, hogy 2021 októbere óta harmadszor emeli meg az árait.

A vállalat akkor elsősorban a munkaerő-problémákat és az inflációt okolta a növekedésért, és nem említette külön a kávétartalékokat vagy Brazíliát. Ugyanakkor Kevin Johnson elnök-vezérigazgató kijelentette:

arra számítanak, hogy az ellátási lánc zavarai a belátható jövőben is folytatódni fognak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

drágulás | kávé drágulása | arabica | ár | arabica kávé

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom