Close
Hatalmas bajban a kávéipar, hálát kell adnunk minden megivott csészéért

Hatalmas bajban a kávéipar, hálát kell adnunk minden megivott csészéért

Az elmúlt húsz évben nem volt még olyan alacsony a világ kávébab-tartaléka, mint most, ráadásul a brazíliai kedvezőtlen feltételek és a magas szállítási költségek is nyomást gyakorolnak az iparágra.

Legközelebb, amikor a reggeli kávénkat kortyoljuk, érdemes hálát adnunk azért, hogy egyáltalán van mit innunk, ugyanis a globális kávébab-tartalékok történelmi mélységbe zuhantak.

Az ICE Futures US által közzétett adatok szerint mindössze nagyjából 64 millió kilogramm arabicababot tartalékoltak, ami 2000 februárja óta a legalacsonyabb készletnek számít – írja a Bloomberg.

Az üzleti oldal hozzáteszi, hogy ezek a fogyatkozó készletek évtizedes csúcsra emelték az arabica árát.

A világjárvány is nehezítő körülmény, azonban a jelenlegi kávéhelyzet a legközvetlenebbül Brazíliához, a világ vezető kávétermelőjéhez kötődik. Az országban a termelés katasztrofálisan alakult 2021-ben a nem megfelelő termesztési körülmények miatt, ezt pedig a szállítási költségek kiugró növekedése tovább súlyosbította.

Brazília készletei az ICE Futures által felügyelt globális készletek harminckilenc százalékát teszi ki, szemben a tavalyi ötvenöt százalékkal.

És hogy milyen hatással lesz ez a kávé kereskedelmi árára? A szakértők szerint a következő hónapokban, sőt években tovább fog emelkedni. A folyamat már most jól látható a Starbucks példáján keresztül, amely múlt héten jelentette be, hogy 2021 októbere óta harmadszor emeli meg az árait.

A vállalat akkor elsősorban a munkaerő-problémákat és az inflációt okolta a növekedésért, és nem említette külön a kávétartalékokat vagy Brazíliát. Ugyanakkor Kevin Johnson elnök-vezérigazgató kijelentette:

arra számítanak, hogy az ellátási lánc zavarai a belátható jövőben is folytatódni fognak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

koffein | ár | kávébab | arabica kávé | drágulás

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram