Close
Szellemi kulturális örökség lesz a kávézás?

Szellemi kulturális örökség lesz a kávézás?

Olaszország ismét UNESCO-státuszt kért híres eszpresszójára.

Olaszország két éven belül másodszor nyújt be kérelmet az UNESCO-hoz abban a reményben, hogy az felveszik az eszpresszót a szellemi kulturális örökségek listájára. A kérelmet az illetékes olasz minisztérium már egyhangúlag jóváhagyta, ha pedig az nemzeti UNESCO-bizottság is így dönt,

tovább küldik azt az UNESCO központjába a végső döntés meghozatala érdekében.

“Olaszországban a kávé sokkal több, mint egy egyszerű ital: ez egy autentikus rituálé, nemzeti identitásunk szerves része, és olyan társadalmi kapcsolataink kifejezője, amely megkülönböztet minket szerte a világon” – mondta Gian Marco Centinaio mezőgazdasági miniszter-helyettes.

Úgy véli,

egy eszpresszó minden olasz számára egy társadalmi és kulturális rituálét jelent,

amely az irodalomban is visszaköszön, és amely az egész országot lenyűgözi, Nápolytól Velencén át Triesztig.”

Az UNESCO tavaly elutasította a kérelmet, ugyan nem azért, mert az eszpresszó méltatlan lenne arra, hogy a listán szerepeljen, hanem azért, mert két különálló bizottság is benyújtotta a saját kérelmét és mindketten a sajátjuknak tekintik az eszpresszót.

Tavaly tavasszal a Wall Street Journal számolt be arról, hogy a hagyományos olasz eszpresszó védelmére létrejött konzorcium az egész országra kiterjesztve adott be kérelmet, miközben Campania régió hasonlóképpen járt el, azzal a különbséggel, hogy ők a nápolyi kultúra szerves részévé emelnék a kávéfogyasztást.

Az UNESCO mindkét pályázatot elutasította, és azt javasolta, hogy közösen pályázzanak 2022-ben.

Úgy tűnik, most a két csoport megtalálhatta a közös nevezőt a hónapokig tartó vita után.

Az UNESCO már több mint egy tucat olasz kulturális gyakorlatot felvett szellemi kulturális örökségének listájára, így például a mediterrán étrendet és az olasz szarvasgomba-vadászatot és -kitermelést.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Brutális ételmérgezést okozhat egy új TikTok-őrület
Így tárold a banánodat, hogy ne barnuljon be
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom