Olaszország ismét UNESCO-státuszt kért híres eszpresszójára.
Olaszország két éven belül másodszor nyújt be kérelmet az UNESCO-hoz abban a reményben, hogy az felveszik az eszpresszót a szellemi kulturális örökségek listájára. A kérelmet az illetékes olasz minisztérium már egyhangúlag jóváhagyta, ha pedig az nemzeti UNESCO-bizottság is így dönt,
tovább küldik azt az UNESCO központjába a végső döntés meghozatala érdekében.
"Olaszországban a kávé sokkal több, mint egy egyszerű ital: ez egy autentikus rituálé, nemzeti identitásunk szerves része, és olyan társadalmi kapcsolataink kifejezője, amely megkülönböztet minket szerte a világon" – mondta Gian Marco Centinaio mezőgazdasági miniszter-helyettes.
Úgy véli,
egy eszpresszó minden olasz számára egy társadalmi és kulturális rituálét jelent,
amely az irodalomban is visszaköszön, és amely az egész országot lenyűgözi, Nápolytól Velencén át Triesztig."
Az UNESCO tavaly elutasította a kérelmet, ugyan nem azért, mert az eszpresszó méltatlan lenne arra, hogy a listán szerepeljen, hanem azért, mert két különálló bizottság is benyújtotta a saját kérelmét és mindketten a sajátjuknak tekintik az eszpresszót.
Tavaly tavasszal a Wall Street Journal számolt be arról, hogy a hagyományos olasz eszpresszó védelmére létrejött konzorcium az egész országra kiterjesztve adott be kérelmet, miközben Campania régió hasonlóképpen járt el, azzal a különbséggel, hogy ők a nápolyi kultúra szerves részévé emelnék a kávéfogyasztást.
Az UNESCO mindkét pályázatot elutasította, és azt javasolta, hogy közösen pályázzanak 2022-ben.
Úgy tűnik, most a két csoport megtalálhatta a közös nevezőt a hónapokig tartó vita után.
Az UNESCO már több mint egy tucat olasz kulturális gyakorlatot felvett szellemi kulturális örökségének listájára, így például a mediterrán étrendet és az olasz szarvasgomba-vadászatot és -kitermelést.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)
szellemi kulturális örökség | unesco | eszpresszo | olaszország | kulturális örökség | espresso
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!