Close
Háborognak az olaszok, amiért a gazdagok luxusa lehet a kávézás

Háborognak az olaszok, amiért a gazdagok luxusa lehet a kávézás

Felindultságot váltott ki Itáliában, amiért egy sima eszpresszó ára 1,50 euróra (kb. 532 forintra) emelkedhet idén.

“Számos panasz érkezik hozzánk, amiben elítélik a kávé árának emelkedését” – nyilatkozta az áremelkedésről Furio Truzzi, az olasz fogyasztóvédelmi csoport vezetője.

A hivatalos beszámolók szerint tavaly év elején egy eszpresszó jellemzően egy euróba (kb. 355 forintba) került Olaszországban, több kávézóban viszont egészen 1,10 euróig kúszott fel egy csésze ára. Az itáliai kávézók hetvenöt százaléka emelt árat, ráadásul a fogyasztóvédelmi szervezet előrejelzései 2022-ben ismét emelkedést vizionálnak.

Furio Truzzi ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy az infláció “a mindennapi rituálét a gazdagok luxusává változtatja.”

 

Az olaszok hagyományosan gyorsan, állva isszák az eszpresszót (naponta jellemzően többet) egy helyi “bárban”, mielőtt munkába indulnának – néha cornettóval (croissant-szerű süteménnyel) párosítják az élvezeteket.

“Minden nap 5,5 millió olasz reggelizik ezekben a bárokban, ami egy kihagyhatatlan találkozó, legyen szó akár egy gyors kávéról a pultnál, vagy egy asztalnál ülve elfogyasztott süteményről. Egy régóta érvényben lévő szokásról beszélünk, amely sajnos egyre drágábbá válik” – folytatta Truzzi.

Az általános olasz vélekedés szerint nem szabad engedni, hogy luxussá váljon a kávézás Itáliában.

A nyersanyagárak egekbe szökése miatt a klasszikus eszpresszó idén elérheti az 1,50 eurós rekordárat, ami 2021-hez képest 37,6 százalékos emelkedést jelent, míg egy teljes reggeli (azaz kávé és cornetto) akár 41,6 százalékkal is többe kerülhet.

Az általános infláció október óta sújtja Olaszországot, a drágulás a háztartási közüzemi számlákat és a napi élelmiszereket is érinti. A kiskereskedelmi árak csak decemberben 3,9 százalékkal emelkedtek, a tendencia 2022-ben is folytatódni fog.

Egy csésze forró kávé sokak számára a reggeli rutin alapja. Egy bögre nyugtató tea pedig garantáltan segít ellazulni egy stresszes nap után. De vajon melyik rendszeres fogyasztásával teszünk jót az egészségünknek? Megnéztük, mint mondanak a nemzetközi kutatások.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images, Pixabay)

 

olaszok | kávé | panasz | szokás | infláció

FOLYTASD EZZEL

Így készíti az olaszok kedvenc tésztáját a világ egyik legjobb séfje

Itt az igazság a fenyegető pezsgőhiányról

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram