Close
Háborognak az olaszok, amiért a gazdagok luxusa lehet a kávézás

Háborognak az olaszok, amiért a gazdagok luxusa lehet a kávézás

Felindultságot váltott ki Itáliában, amiért egy sima eszpresszó ára 1,50 euróra (kb. 532 forintra) emelkedhet idén.

“Számos panasz érkezik hozzánk, amiben elítélik a kávé árának emelkedését” – nyilatkozta az áremelkedésről Furio Truzzi, az olasz fogyasztóvédelmi csoport vezetője.

A hivatalos beszámolók szerint tavaly év elején egy eszpresszó jellemzően egy euróba (kb. 355 forintba) került Olaszországban, több kávézóban viszont egészen 1,10 euróig kúszott fel egy csésze ára. Az itáliai kávézók hetvenöt százaléka emelt árat, ráadásul a fogyasztóvédelmi szervezet előrejelzései 2022-ben ismét emelkedést vizionálnak.

Furio Truzzi ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy az infláció “a mindennapi rituálét a gazdagok luxusává változtatja.”

 

Az olaszok hagyományosan gyorsan, állva isszák az eszpresszót (naponta jellemzően többet) egy helyi “bárban”, mielőtt munkába indulnának – néha cornettóval (croissant-szerű süteménnyel) párosítják az élvezeteket.

“Minden nap 5,5 millió olasz reggelizik ezekben a bárokban, ami egy kihagyhatatlan találkozó, legyen szó akár egy gyors kávéról a pultnál, vagy egy asztalnál ülve elfogyasztott süteményről. Egy régóta érvényben lévő szokásról beszélünk, amely sajnos egyre drágábbá válik” – folytatta Truzzi.

Az általános olasz vélekedés szerint nem szabad engedni, hogy luxussá váljon a kávézás Itáliában.

A nyersanyagárak egekbe szökése miatt a klasszikus eszpresszó idén elérheti az 1,50 eurós rekordárat, ami 2021-hez képest 37,6 százalékos emelkedést jelent, míg egy teljes reggeli (azaz kávé és cornetto) akár 41,6 százalékkal is többe kerülhet.

Az általános infláció október óta sújtja Olaszországot, a drágulás a háztartási közüzemi számlákat és a napi élelmiszereket is érinti. A kiskereskedelmi árak csak decemberben 3,9 százalékkal emelkedtek, a tendencia 2022-ben is folytatódni fog.

Egy csésze forró kávé sokak számára a reggeli rutin alapja. Egy bögre nyugtató tea pedig garantáltan segít ellazulni egy stresszes nap után. De vajon melyik rendszeres fogyasztásával teszünk jót az egészségünknek? Megnéztük, mint mondanak a nemzetközi kutatások.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images, Pixabay)

 

drágulás | olaszok | infláció | olaszország | eszpresszo

FOLYTASD EZZEL

Így kerülheted ki a turistacsapda-gyanús éttermeket Olaszországban

Londoni fine dining étteremben kel életre a Batman-filmekből ismert Gotham City

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom