Felindultságot váltott ki Itáliában, amiért egy sima eszpresszó ára 1,50 euróra (kb. 532 forintra) emelkedhet idén.
"Számos panasz érkezik hozzánk, amiben elítélik a kávé árának emelkedését" – nyilatkozta az áremelkedésről Furio Truzzi, az olasz fogyasztóvédelmi csoport vezetője.
A hivatalos beszámolók szerint tavaly év elején egy eszpresszó jellemzően egy euróba (kb. 355 forintba) került Olaszországban, több kávézóban viszont egészen 1,10 euróig kúszott fel egy csésze ára. Az itáliai kávézók hetvenöt százaléka emelt árat, ráadásul a fogyasztóvédelmi szervezet előrejelzései 2022-ben ismét emelkedést vizionálnak.
Furio Truzzi ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy az infláció "a mindennapi rituálét a gazdagok luxusává változtatja."
Az olaszok hagyományosan gyorsan, állva isszák az eszpresszót (naponta jellemzően többet) egy helyi "bárban", mielőtt munkába indulnának – néha cornettóval (croissant-szerű süteménnyel) párosítják az élvezeteket.
"Minden nap 5,5 millió olasz reggelizik ezekben a bárokban, ami egy kihagyhatatlan találkozó, legyen szó akár egy gyors kávéról a pultnál, vagy egy asztalnál ülve elfogyasztott süteményről. Egy régóta érvényben lévő szokásról beszélünk, amely sajnos egyre drágábbá válik" – folytatta Truzzi.
Az általános olasz vélekedés szerint nem szabad engedni, hogy luxussá váljon a kávézás Itáliában.
A nyersanyagárak egekbe szökése miatt a klasszikus eszpresszó idén elérheti az 1,50 eurós rekordárat, ami 2021-hez képest 37,6 százalékos emelkedést jelent, míg egy teljes reggeli (azaz kávé és cornetto) akár 41,6 százalékkal is többe kerülhet.
Az általános infláció október óta sújtja Olaszországot, a drágulás a háztartási közüzemi számlákat és a napi élelmiszereket is érinti. A kiskereskedelmi árak csak decemberben 3,9 százalékkal emelkedtek, a tendencia 2022-ben is folytatódni fog.
Egy csésze forró kávé sokak számára a reggeli rutin alapja. Egy bögre nyugtató tea pedig garantáltan segít ellazulni egy stresszes nap után. De vajon melyik rendszeres fogyasztásával teszünk jót az egészségünknek? Megnéztük, mint mondanak a nemzetközi kutatások.
(Forrás: Independent, fotók: Getty Images, Pixabay)
panasz | infláció | olaszország | eszpresszo | olaszok | drágulás
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!