Hatalmas bajban a kávéipar, hálát kell adnunk minden megivott csészéért

Az elmúlt húsz évben nem volt még olyan alacsony a világ kávébab-tartaléka, mint most, ráadásul a brazíliai kedvezőtlen feltételek és a magas szállítási költségek is nyomást gyakorolnak az iparágra.

Legközelebb, amikor a reggeli kávénkat kortyoljuk, érdemes hálát adnunk azért, hogy egyáltalán van mit innunk, ugyanis a globális kávébab-tartalékok történelmi mélységbe zuhantak.

Az ICE Futures US által közzétett adatok szerint mindössze nagyjából 64 millió kilogramm arabicababot tartalékoltak, ami 2000 februárja óta a legalacsonyabb készletnek számít – írja a Bloomberg.

Az üzleti oldal hozzáteszi, hogy ezek a fogyatkozó készletek évtizedes csúcsra emelték az arabica árát.

A világjárvány is nehezítő körülmény, azonban a jelenlegi kávéhelyzet a legközvetlenebbül Brazíliához, a világ vezető kávétermelőjéhez kötődik. Az országban a termelés katasztrofálisan alakult 2021-ben a nem megfelelő termesztési körülmények miatt, ezt pedig a szállítási költségek kiugró növekedése tovább súlyosbította.

Brazília készletei az ICE Futures által felügyelt globális készletek harminckilenc százalékát teszi ki, szemben a tavalyi ötvenöt százalékkal.

És hogy milyen hatással lesz ez a kávé kereskedelmi árára? A szakértők szerint a következő hónapokban, sőt években tovább fog emelkedni. A folyamat már most jól látható a Starbucks példáján keresztül, amely múlt héten jelentette be, hogy 2021 októbere óta harmadszor emeli meg az árait.

A vállalat akkor elsősorban a munkaerő-problémákat és az inflációt okolta a növekedésért, és nem említette külön a kávétartalékokat vagy Brazíliát. Ugyanakkor Kevin Johnson elnök-vezérigazgató kijelentette:

arra számítanak, hogy az ellátási lánc zavarai a belátható jövőben is folytatódni fognak.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

arabica | kávébab | koffein | arabica kávé | kávé | kávé drágulása

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A hely, ahonnan nem akarsz hazamenni – Spirit Hotel
Hirdetés