Tényleg finomabb lehet a kávé, ha egy bizonyos színű csészéből isszuk

Mandy Naglich a kóstolással és az ízek felfedezésével kapcsolatos könyvében remek ötleteket ad arra, hogyan finomíthatjuk ízlelőképességünket és néhány egészen különleges megállapításra is rámutat.

A sör-, bor- és sajtkóstoló képesítéssel is rendelkező Naglich az ízek szakértője. Legutóbbi kiadványa pedig nemcsak tapasztalataira, hanem kutatómunkájára is támaszkodik. Tudósoktól kezdve a sommelier-kig számos szakemberrel készített interjút, hogy minél több érdekességet tárjon fel az ízleléssel kapcsolatban.

A célja ezzel az volt, hogy az olvasókat aktívabb kóstolókká tegye,

emellett pedig megtanít számos olyan dolgot, ami az ízérzékelésünk hátterében áll.

A kávé jobb ízű, ha zöld bögréből kortyolgatjuk

Naglich könyvének egyik legfontosabb megállapítása, hogy az, ha valami ízlik, nem csak attól függ, hogy fizikailag mi van a nyelvünkön. Az íz ugyanis multiszenzoros dolog, amit látunk, szagolunk, hallunk, hatással lehet az észlelt ízre. Ez azt jelenti, hogy

az ízérzékelésben a tapéta, egy helyiség belső dekorációja, tányérok és a színek is közrejátszanak.

A szín és az íz közötti összefüggésekre vonatkozó tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek hajlamosak meghatározott színeket bizonyos ízekkel összekapcsolni. Például a vöröset általában az édességgel társítják, míg a zöldet savanyúbbnak tartják. Bár a savanyúságot nem feltétlenül keressük az ételekben, a kávénak az ízét és a mélységét is adhatja. Ha tehát zöld bögréből isszuk a kávét, annak aromáját és ízvilágát sokkal bonyolultabbnak, összetettebbnek fogjuk érezni és jobban fog ízleni.

Hogyan kerül a mustár a brownie-ba?

Naglich mélyen belemerül az olyan alapízekbe, mint a sós, savanyú, édes, keserű és az umami, valamint abba, hogy ezek hogyan hatnak egymásra, ha kombinálják őket. Rámutat, hogy a sósság elnyomja a keserűséget. Ezzel kapcsolatban pedig egy mustárszakértő rámutat arra, hogy a mustárban lévő savanyú, enyhén kesernyés ízek elősegíthetik a brownie-k kakaós ízének fokozását, és gazdagabbá tehetik azt.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

kávé | ízlelés | bögre | ízérzékelés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom