Így néz ki a végleges változat, alaposan megnyirbálták az új vonatkedvezményt a franciák

Tavaly írtunk arról, hogy Franciaország a német minta alapján 49 eurós, kedvezményes vonatbérletet vezetne be. Az eltelt hónapok alatt azonban a javaslat igencsak felhígult.

Míg korábban arról volt szó, hogy a bérletet bárki megveheti és az egész országban érvényes lesz, a végső változatban már csak a huszonhét év alatti fiatalok tehetnek rá szert, és a legfontosabb régióra, Párizs és környékére, vagyis az Ile-de-France-ba nem lesz érvényes.

A bérlettel mintegy hétszázezren utazhatnak majd korlátlanul idén júliusban és augusztusban a TER és az Intercity vonatokon, a nagysebességű TGV vonatokon azonban nem.

A bírálók szerint az ország legnépesebb, párizsi régiójának kizárása különösen csalódást okoz, mert így tizenhat eurós (körülbelül 6250 forintos) kiegészítő jegyet kell majd váltaniuk azoknak, akik Ile-de-France-ban szállnának át vagy oda utaznának.

A kísérlet egyelőre az említett két hónapra szól, de az illetékesek remélik, hogy a jövőben meghosszabbíthatják és kiterjeszthetik a kezdeményezést. A TER népszerű útvonalai közé tartozik a Bordeaux és Arcachon közötti, ahová tizenhárom euró (ötezer forint körül) kapható a jegy, valamint a Marseille és Toulon közötti, ahová tizennégy euróért (körülbelül ötezer-ötszáz forintért) lehet azt váltani.

Azok, akik rendszeresen megteszik ezeket az utakat, több száz eurót takaríthatnak meg a bérlettel. A Lyon és Marseille közötti, mintegy négyórás úton pedig az egy útra szóló jegy gyakran többe kerül, mint az új bérlet. A népszerű intercity-vonalak közé tartozik a Bordeaux és Montpellier közötti, ahol a retúrjegyen szintén lehet spórolni a bérlettel.

Nemrég megtudtuk, melyek Európa legjobb vasútállomásai, az egyikre pedig ezzel az új, hálókocsis vonattal is eljuthatunk.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

franciaország | kedvezményes | 49 eurós | vonatbérlet | vonat

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom