Ebbe a kerti pavilonba egy pillanat alatt belezúgtunk

Aprócska, de sokat tud ez a nyári lak, amihez még közművek sem tartoznak, mégis megadja az alapvető komfortot – és még téli kertté is képes átalakulni.

Ahogy a legtöbb európai nagyvárosnak, Prágának is vannak zártkertes, nyaraló hangulatú területei. Egy ilyen – a lakásuktól tíz perc sétára lévő – kertbe kértek a megrendelők egy tiny house-t a BYRÓ architekti építészeitől. Jan Holub és Tomáš Hanus némi ellentmondást vélt felfedezni az igényben:

épüljön egy új kisház az eredeti, ütött-kopott helyére, de az ne zárja be a kertet, és egyébként is szolgálja minél jobban a szabadban töltött időt.

Igazán nem volt szükség nagy házra, inkább csak afféle menedékre főleg rossz idő esetére, illetve ahol nyáron el lehet tölteni egy-egy éjszakát. Nézzük, hogyan oldották meg a feladatot!

Jan és Tomáš azt gondolta, a legszorosabban úgy kapcsolódhat az épület a kerthez, ha annak egyik hosszanti oldala teljes egészében kinyílik. Így jön létre a veranda parafrázisa, ahol a beltér átmenet nélkül a kertben folytatódik.

Örökké viszont mégsem maradhat nyitva a ház, az építészek pedig tekertek egyet a hagyományos „nyitva-csukva” állapotokon.

Először a homlokzatot takaró fapaneleket kell félrehajtani, utána egy jókora polikarbonát ajtót látnak a tulajok, amit felhajtva feltárul a beltér, egyben az addigi ajtó immár tetőként funkcionál.

Ezzel kialakul egy szabadban lévő, de fedett tér is, és nagyobb lesz a hely, ahová eső esetén behúzódhatnak a lakók. A jókora ajtó forgatását acélkábelek, csigák és ellensúlyok segítik, hogy egy ember is könnyedén nyithassa-zárhassa.

A lakók igényei és a technikai részletek mellett figyelembe vették a környék adottságait is.  A Moldva-folyó közelében lévő „kerti kolóniában” üvegházak, lugasok és számos más kis építmény található, utóbbiak többnyire tárolóként, fészerként szolgálnak.

És bár romantikus szabálytalansággal épültek meg, egymáshoz azért hasonlítanak: jellemzően sötét, szinte ablaktalan építmények.

Noha Byróék kerti pavilonja új, a japán égetéses technikával (shou-sugi-ban) feketére pörzsölték a fát, a szerkezete pedig eredendően is elüt a szabályostól. Ezzel – főleg zárt állapotban – hasonul a környék objektumaihoz.

A belső falak vakoltak, kivéve a hátsó falat, amibe egy beépített könyvespolc és a felső szintre vezető létra található. A fa használatával puhább, finomabb lett a benti tér, a három irányba tájolt ablakoknak köszönhetően odabent folyamatosan változnak a fényviszonyok a nap során, és még zárt állapotban sem érződik szűkösnek a belső tér.

Mindössze 3x5 méteres az alapterület, míg az épület magassága közel öt méter. A teljes terület a felső résszel együtt 20 négyzetméter.

A kisház nem kapcsolódik közművekhez, áramot viszont nyer a tetőn lévő napelekből, amelyek fedezik a világításhoz, és az alapvető fogyasztáshoz szükséges energiát.

És mindezek mellett még egy plusz funkciót is betölt az épület: télen ide lehet szállítani a virágokat, és ha a zárt külső paneleket kinyitják, akkor egyszerű tároló helyett lényegében téli kertként is működik.

(Forrás: BYRÓ architekti, fotók: Alex Shoots Buildings)

prága | kisház | tiny house | csehország | byró architekti

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom