Ritkán látható vintázs fotókkal meséli el André Kertész, milyennek látta Párizst

André Kertész párizsi tartózkodásának emlékeit nézhetjük meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban a világhírű fotóművész születésének 125. évfordulója alkalmából. 

Az elsősorban Bölöni-, Kassák- és Mirkovszky hagyatékában fennmaradt fényképek közül több most kerül először a nagyközönség elé: hetvenhárom vintázs felvételt láthatunk. A fotográfiák mind Kertész párizsi korszakából, az 1925–1935 közötti időszakból származnak. Az élet, a kávéházak, az utca apró, emberi dolgairól készített lírai, ellesett pillanatokat, tárgyakat, városrészleteket, portrékat, mozdulatművészeti fotográfiákat egészítik ki a Kertészről készült ritka fénykép- és hangfelvételek valamint írott dokumentumok, levelek, képeslapok.

A kamera poétája címen futó kiállítás további érdekessége a művész párizsi tartózkodásának magyar vonatkozású emlékei. A francia fővárost benépesítő emigráns magyar művészek életébe pillanthatunk bele. Kiemelve Kertész és az író Bölöni György, valamint a festő Tihanyi Lajos barátságát, a sok közös együtt töltött alkalmat éppúgy, mint az újdonságával a francia avantgárd színházi életbe berobbanó Blattner Géza-féle Bábszínház előadásait, díszleteit, tagjainak felszabadult mulatozásait.

Az Années folles-nak nevezett őrületes korszakban, a különböző stílusok kavalkádjában indult André Kertész karrierje semmilyen izmushoz nem sorolható. Fotográfiái az életre való telhetetlen kíváncsiságának lenyomatai és egyértelmű bizonyítékai megveszekedett elköteleződésének a formai precizitás mellett.

A kiállítás október 6-ig tekinthető meg.

Ez is érdekelhet:

Holdmúzeum 1969 – A művészet és a világűr kapcsolatáról a Vasarely Múzeumban

Rendhagyó kiállítás a holdra szállás 50. évfordulójáról.

(Fotók: Getty Images)

budapest | kertész andré | párizs | vintázs | kiállítás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom