Close
Ha ezt a hobbit választod, sokat tehetsz a szorongás és a stressz csökkentéséért

Ha ezt a hobbit választod, sokat tehetsz a szorongás és a stressz csökkentéséért

Egészségesebb táplálkozáshoz, valamint a stressz és a szorongás csökkenéséhez segít hozzá.

A Colorado Boulder Egyetem a közösségi kertészkedőket vizsgálta meg, és hasonlította össze azokkal, akik nem végeznek hasonló tevékenységet, hogy meghatározza az élelmiszertermesztés hatásait. Az eredmények szerint azok, akik elkezdtek kertészkedni,

több rostot ettek, növelték a fizikai aktivitásukat és körükben jelentősen csökkent a szorongás.

A tesztben negyvenegy év átlagéletkorú felnőttek vettek részt Denverből. A társaság egyik felét a közösségi kertészetbe osztották be, a másik pedig a kontrollcsoport lett, akiknek egy évet kellett várniuk a kertészkedés megkezdésével.

A kutatásban résztvevők parcellát kaptak egy közösségi kertben, emellett vetőmagokkal, palántákkal is ellátták őket, valamint részt vehettek egy kezdő kertésztanfolyamon is. A kutatás nyomon követése érdekében mindkét csoport részt vett olyan felmérésekben, amelyekben kérdéseket tettek fel táplálkozási szokásaikról és a mentális egészségükkel kapcsolatban. Mindkét csoport esetében időről időre testsúlymérést is végeztek, valamint aktivitásmérőket viseltek.

A tanulmány során gyűjtött információkból azt a következtetést tudták levonni, hogy a kertészkedés terápiás hatással lehet azokra, akik változtatni akarnak az életükön egészségük és jólétük javítása érdekében. A kutatás vezetője szerint ez a tudományos áttörés azért jelentős, mert

eddig nehéz volt szilárd bizonyítékokat találni a kertészkedés előnyeiről.

A tanulmány kimutatta, hogy a kertészkedők átlagosan napi 1,4 grammal több rostot kezdtek el enni, mint a kontrollcsoport. Noha ez a szám alacsonynak tűnhet, a kutató szerint ezek a változások kulcsfontosságúak az egészségesebb élethez, hiszen csökkentik az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a rák, a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Mindemellett a kertészkedő csoport heti szinten negyvenkét perccel növelte a fizikai aktivitást is, a javasolt testmozgás huszonnyolc százalékát ilyen módon teljesítették, ráadásul a résztvevők a stressz és a szorongás jelentős csökkenéséről is beszámoltak.

Nem csupán a kertészkedés segít a stressz leküzdésében. Ebben a cikkünkben öt olyan hobbit gyűjtöttünk össze, ami a depresszió ellen jó.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

kertészkedés | kutatás | tanulmány | vizsgálat | egészség

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram