Close
Ez a hobbi biztosan segíthet túlélni a koronavírus okozta elszigetelődést

Ez a hobbi biztosan segíthet túlélni a koronavírus okozta elszigetelődést

A kertészkedés csökkenti a szorongást, elősegíti a mentális egészséget, kikapcsolja az agyat és kizökkent a hétköznapok kínzó monotonitásából.

Pszichológusok szerint a kertészkedés az egyik legjobb hangulatjavító tevékenység, amely amellett, hogy kitisztítja az agyunkat, még kézzelfogható eredménnyel is jár. Ez pedig fokozza az elégedettségünket, és újabb löketet ad a kerti munkák folytatásához.

Nemzetközi kutatások azonban azt is igazolták, hogy konkrét egészségjavító hatása is van.

Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a kertészkedés hozzájárult a depresszió és a szorongásos tünetek, a stressz, a hangulati zavarok és a testtömeg-index (BMI) csökkenéséhez. Bizonyítottan javítja az életminőséget, a fizikai aktivitás szintjét és a kognitív funkciót is. Mindemellett az emésztésre is pozitív hatással van, hiszen a kertészkedés során megtermelhető a friss, egészséges bioélelmiszerek egy része is, amelyet aztán nyersen vagy megfőzve elfogyaszthatunk.

Odakint egy rövid időre megfeledkezhetünk a járványról, újra kapcsolatba tudunk lépni a természettel, ha pedig erre nincs lehetőségünk, megalkothatjuk a saját kertünket az erkélyen vagy a nappalinkban is. Nem számít, ha hatalmas területen gazdálkodunk, vagy csak néhány cserepes virágról gondoskodunk, mindkét esetben kizárjuk a külvilágot és kizárólag arra összpontosítunk, amit éppen csinálunk. Ha figyelmünket a növények felé fordítjuk, elszakadhatunk a negatív érzelmeinktől, érezhetően csökkenni fog a ránk nehezedő nyomás, és a magányosságérzet is enyhülhet.

Hogyan érdemes abszolút kezdőként belevágni a kertészkedésbe?

Érdemes elsőként a fűszernövényekkel kezdeni, amelyek rendkívül ellenállóak, ezért sikerélményeket biztosíthat számunkra a nevelgetésünk. Ráadásul a buja ágakat folyamatosan felhasználhatjuk a  főzés során, így mindig friss, ízletes fűszernövények kerülhetnek kedvenc fogásainkba. A következő lépésként ültessünk nagyobb cserepekbe néhány folyton termő csüngő epret vagy paradicsompalántát! Ezek nem foglalnak hatalmas helyet, egy cseppnyi erkélyen is belevághatunk a háztáji gazdálkodás minimalista változatába.

Ha van egy kis kertünk, ahol kedvünk szerint termelhetünk zöldségeket, vessünk el cukkini- és padlizsánmagokat! Ezek annyira igénytelenek, hogy gyakorlatilag maguktól megnőnek, virágba borulnak és termést hoznak. Ennél egy fokkal nagyobb odafigyelést igényelnek a gyökérzöldségek, amelyeket szintén magról elvethetünk, ahogy azonban növekednek, ritkításuk válhat szükségessé.

Ha virágba szeretnénk borítani a teraszunkat és a kertünket, válasszunk egynyári növényeket, amelyek csodálatosan bebokrosodhatnak a tavasz és a nyár folyamán.

Ráadásul segítségükkel azonnal megváltoztathatjuk kertünk, illetve erkélyünk összképét, a kerti munka néhány óra alatt elképesztően látványos eredményekkel járhat.

Mindeközben persze próbáljuk kialakítani azt a kis oázist is a kertünkben vagy az erkélyünkön, ahová visszavonulhatunk akkor, amikor összecsapnak a fejünk fölött a hullámok! A növények gyűrűjében pedig ekkor ismét elengedhetjük a bennünk rejlő feszültséget.

Tízből kilenc ember legalább egy új szobanövényt szerzett be a koronavírus megjelenése óta, derül ki a Plante. felméréséből. A karanténos időszakban több időt töltünk otthon, mint előtte bármikor: mozi, koncert és éttermi vacsora helyett egyre többen fedeznek fel új hobbikat, ilyen új kedvenc lett a növények gondozása is.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

kert | erkély | koronavírus | életmód | kertészkedés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ennél jobb hírt aligha kaphattunk, akár hatnapos hosszú hétvége is várhat ránk jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram