Két éve nem történt ilyen a magyarországi lakáspiacon

Áprilisban a hazai lakáspiacon megtörtént az, amire már két éve nem volt példa: a kereslet meghaladta a 2022-es szintet. A kereslet és a kínálat egyszerre kapcsolt nagyobb fokozatba, három megyében rendkívül erős a kereslet.

„Lélektani határt tört át a lakáspiaci kereslet áprilisban. Az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma ötödével haladta meg a tavaly áprilisi keresletet, és hosszú idő után először körözte le a 2022-es szintet” – mondta Balogh László, a piaci mozgásokat folyamatosan monitorozó ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint további pozitív fejlemény, hogy tíz százalékkal több eladó lakáshirdetést adtak fel, mint tavaly áprilisban.

„A kereslet és a kínálat egyszerre kapcsolt nagyobb fokozatba, ami azt jelenti, hogy a továbbköltözők ismét a piacra lépést tervezhetik.

Ez azért jelentős az ingatlanpiac szempontjából, mert a lakosság az elmúlt egy-két évben 60-80 ezer adásvételt halasztott el, aminek egy részét a következő hónapokban pótolhatják be. Ez pedig további élénkülést vetít előre a piaci forgalomban” – magyarázta Balogh László.

Áprilisban országszerte több mint 34 ezer eladó lakáshirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az összes eladó lakóingatlan száma pedig április végén meghaladta a 146 ezret, ami nyolc százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti, és több mint 43 százalékkal a 2022-es áprilisi kínálatot.

A kereslet és a kínálat egyidejű bővülésével a vevők most nyeregben érezhetik magukat, mivel a lakásárak éves összevetésben csak három-négy százalékkal magasabbak, a kínálat bőséges, átlagosan hat-hét százalékot még alkudni is lehet, ugyanakkor a meglévő otthont is könnyebb eladni az élénkülő keresletnek köszönhetően.

A verhetetlen trió

Az országos kereslet a cég adatai szerint áprilisban 290 ezer telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, ami 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez egyben azt is jelenti, hogy a márciusban látott kilenc százalékos pluszhoz képest tovább élénkült a lakáspiac keresleti oldala. A két évvel korábbi érdeklődésekkel összevetve pedig két százalékos bővülés történt.

A kereslet Fejér, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád vármegyében erősödött a legnagyobb mértékben egy- és kétéves távlatban is. Tavaly áprilishoz képest 35-40, tavalyelőtt áprilishoz képest 14-36 százalékos a többlet.

(Forrás: Ingatlan.com, nyitókép: Unsplash)

budapest | ingatlan | lakás | magyarország

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom