Close
Örömhír érkezett New York kedvenc épülete, a Chrysler Building felől

Örömhír érkezett New York kedvenc épülete, a Chrysler Building felől

Mai napig a világ legmagasabb téglaépületeként jegyzik az art deco stílusú Chrysler Buildinget, amely eddig a szépséges, de megközelíthetetlen díva szerepét kapta. Messziről lehet csak csodálni, halandó nem sűrűn juthat be a fenséges felhőkarcolóba, pláne nem a díszes tornyába, ahol óriási acélsasok őrzik békéjét. Egy New York-i projekt keretein belül már hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a Chrysler is kapjon egy látogatható kilátót, ám a műemlékvédelem kérlelhetetlen volt. Egészen mostanáig

Klisés dolog megkérdezni egy New York-i embert, melyik a legkedvesebb felhőkarcolója, náluk a Chrysler Building az abszolút első. Hiába a szintén lenyűgöző Empire State Building, a legtöbb helyi mégis az art deco csodára szavaz.

Az Empire State Building és a Chrysler Building

Míg a városban megannyi rooftop bár és panorámaterasz üzemel, közöttük például a legújabb Edge, addig a Chrysler Building semmivel sem összetéveszthető tornyát maximum ezekből a kilátókból, magaslati pontokról figyelhetjük meg. Nem volt ez mindig így: az 1931-es nyitása után például egy elit klub üzemelt a hatvanhatodik emelet fölött. A Cloud Club igazi intézmény volt, ahová csak a kiváltságosok juthattak be, éves tagsági díj és bőséges fogyasztás ellenében.

Legendák szerint a szesztilalom idején borbélyság és zárható fülkék is tartoztak a Cloud Clubhoz.

Az épület panorámaterasza Celestial néven futott 1945-ig, de miután az Empire State Building egy magasabb emeleten fekvő kilátót kapott, elveszítette vonzerejét, és a kíváncsiskodók átpártoltak a még magasabb teraszra. Ekkor új funkciót kapott a kilátó, és műsorszóró adóállomásként működött, 1986 óta pedig építészeti irodák használják.

Ahogy említettük, nem egyszerű feljutni az emeletekre, annak ellenére, hogy az előcsarnokba ingyenesen beléphetünk. Nagyon nyomós indok kell ahhoz, hogy egy átlagember feljusson a hetvenhét emeletes felhőkarcoló tornyába. Az interneten sok trükkről olvasni, melyek közül a legjobb talán a fogorvosi csel, a Chryslerben ugyanis több fogászati magánklinika üzemel – tehát ha bevállalunk egy méregdrága beavatkozást és ott tömik be a fogunkat, egy kis exkluzív turistáskodást kaphatunk cserébe.

A helyzet mostantól megváltozik: a műemlékvédelem is rábólintott a panorámaterasz ötletére.

Sajnos dátumokról még nem tudunk, de amint publikussá válnak, közölni fogjuk. Ez óriási lépés, és bizonyára nagyon sokan várták már, hogy testközelből tekinthessék meg a tornyot őrző acélsasokat és az autóiparra jellemző szimbólumokat, amiket csak fotón láthattunk eddig. A kecses épület tüskés csúcsával ugyanis hűtőrácsok, lökhárítók, dísztárcsák inspirálta részleteket rejt.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: PxHere, Unsplash, Pixabay, Cogito Ergo Imago)

FOLYTASD EZZEL
Jobban járnánk, ha "új szelek fújnának" a légi közlekedésben
Harminc centi friss hóval vár Magyarország legnagyobb sícentruma
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom