Close
Örömhír érkezett New York kedvenc épülete, a Chrysler Building felől

Örömhír érkezett New York kedvenc épülete, a Chrysler Building felől

Mai napig a világ legmagasabb téglaépületeként jegyzik az art deco stílusú Chrysler Buildinget, amely eddig a szépséges, de megközelíthetetlen díva szerepét kapta. Messziről lehet csak csodálni, halandó nem sűrűn juthat be a fenséges felhőkarcolóba, pláne nem a díszes tornyába, ahol óriási acélsasok őrzik békéjét. Egy New York-i projekt keretein belül már hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a Chrysler is kapjon egy látogatható kilátót, ám a műemlékvédelem kérlelhetetlen volt. Egészen mostanáig

Klisés dolog megkérdezni egy New York-i embert, melyik a legkedvesebb felhőkarcolója, náluk a Chrysler Building az abszolút első. Hiába a szintén lenyűgöző Empire State Building, a legtöbb helyi mégis az art deco csodára szavaz.

Az Empire State Building és a Chrysler Building

Míg a városban megannyi rooftop bár és panorámaterasz üzemel, közöttük például a legújabb Edge, addig a Chrysler Building semmivel sem összetéveszthető tornyát maximum ezekből a kilátókból, magaslati pontokról figyelhetjük meg. Nem volt ez mindig így: az 1931-es nyitása után például egy elit klub üzemelt a hatvanhatodik emelet fölött. A Cloud Club igazi intézmény volt, ahová csak a kiváltságosok juthattak be, éves tagsági díj és bőséges fogyasztás ellenében.

Legendák szerint a szesztilalom idején borbélyság és zárható fülkék is tartoztak a Cloud Clubhoz.

Az épület panorámaterasza Celestial néven futott 1945-ig, de miután az Empire State Building egy magasabb emeleten fekvő kilátót kapott, elveszítette vonzerejét, és a kíváncsiskodók átpártoltak a még magasabb teraszra. Ekkor új funkciót kapott a kilátó, és műsorszóró adóállomásként működött, 1986 óta pedig építészeti irodák használják.

Ahogy említettük, nem egyszerű feljutni az emeletekre, annak ellenére, hogy az előcsarnokba ingyenesen beléphetünk. Nagyon nyomós indok kell ahhoz, hogy egy átlagember feljusson a hetvenhét emeletes felhőkarcoló tornyába. Az interneten sok trükkről olvasni, melyek közül a legjobb talán a fogorvosi csel, a Chryslerben ugyanis több fogászati magánklinika üzemel – tehát ha bevállalunk egy méregdrága beavatkozást és ott tömik be a fogunkat, egy kis exkluzív turistáskodást kaphatunk cserébe.

A helyzet mostantól megváltozik: a műemlékvédelem is rábólintott a panorámaterasz ötletére.

Sajnos dátumokról még nem tudunk, de amint publikussá válnak, közölni fogjuk. Ez óriási lépés, és bizonyára nagyon sokan várták már, hogy testközelből tekinthessék meg a tornyot őrző acélsasokat és az autóiparra jellemző szimbólumokat, amiket csak fotón láthattunk eddig. A kecses épület tüskés csúcsával ugyanis hűtőrácsok, lökhárítók, dísztárcsák inspirálta részleteket rejt.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: PxHere, Unsplash, Pixabay, Cogito Ergo Imago)

nyc | Observatory Bar | acél sas | chrysler building | new york city

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram