A világ kilenc leghíresebb bunkerét ma is számtalan rejtély övezi

A világ legnevezetesebb bunkerei közül jó néhány a második világháború és a hidegháború idején épült. Az 1960-as években a nukleáris konfliktus fenyegetése karnyújtásnyira került, aminek következtében elképesztő védelmi létesítményeket kellett megépíteni. Ma ezek a történelem viharaira emlékeztetnek – van, amelyik elhagyatottan áll, míg másokat múzeumokká alakították ki. Közös azonban bennük, hogy zsigerig ható rosszérzést kelt már a puszta látványuk is, hiszen a jelen fenyegetéseire is felhívják a figyelmet.

Összegyűjtöttük a legnevezetesebb bunkereket a világ minden pontjáról.

Grand Blockhaus (Batz-sur-Mer, Franciaország)

Az Atlanti-óceán partján fekvő Batz-sur-Mer kisváros ad otthont Franciaország egyik legnagyobb bunkerének. A Grand Blockhaus néven ismert bunkert múzeummá alakították át, amely bemutatja rövid ideig tartó használatának történetét. A bunker 1942-ben épült a német megszálló erők által, az Atlanti fal részeként, amelyet azért hoztak létre, hogy elrettentsék a szövetségeseket a partraszállástól. Úgy tudni, a környéken további tizenháromezer másik bunker is található, melyek a Loire-öböl védelmét szolgálták.

816 nukleáris katonai üzem (Csungking, Kína)

Ez a világ legnagyobb mesterséges alagútja, amit eredetileg a plutónium előállítására szolgált nukleáris fegyverek szállításához és előállításához építették. Úgy tudni, hatvanezer munkás dolgozott az építkezésen, ami 1967-ben kezdődött és mintegy tizenhét évig tartott. A monumentális bunker több mint huszonöt hektáros kiterjedésű és tizennyolc nagy, mesterséges helyiséget tartalmaz. A terület 2010 óta látogatható.

Lesüllyesztett bunker (Északi-tenger, Egyesült Királyság)

Az Egyesült Királyságban gyakran találkozhatunk a vidéket járva elhagyatott bunkerekkel, amelyek egészen váratlanul bukkanhatnak fel egy erdőben, egy szikla szélén vagy a homokba rejtve. A második világháborúban a brit csapatok védelmére és a fegyverek elrejtésére használt létesítmények egy részénél a természet már visszahódította az uralmat. Van azonban egy olyan létesítmény, amely olyan hatást kelt, mintha lebegne az Északi-tengeren.

Diefenbunker (Ontario, Kanada)

A John Diefenbaker kanadai miniszterelnök által 1959-ben építtetett bunker a hidegháború legfeszültebb pillanataiban épült. A katonai létesítmény a kormánytagok védelmét szolgálta volna egy esetleges nukleáris támadás esetén. A négyszintes grandiózus bunkert úgy tervezték, hogy akár egy öt megatonnás robbanást is kibírjon. A hidegháború vége után katonai bázissá alakították át, majd 1994-ben történelmi emlékművé nyilvánították, mielőtt 1997-ben múzeummá alakították volna.

Bunker az Utah Beach-nél (Normandia, Franciaország)

Az Utah Beach a normandiai partraszállás öt helyszínének egyike volt. A németek csak néhány bunkert építettek erre a partra, úgy vélték ugyanis, hogy az amerikaiak nem fognak itt megjelenni. Ma huszonkét védelmi épület maradványa látható a tengerparti dűnéken, amelyek teljesen elhagyatottak, csupán a kíváncsi kirándulókat vonzzák.

Burlington (Cotswolds, Egyesült Királyság)

A Stockwell, Subterfuge és Burlington kódnevekkel is ismert helyet az Egyesült Királyság kormánya építtette, és mintegy harminc évig funkcionált háborús főhadiszállásként. A dél-angliai, egykori kőbánya területén található titkos helyet 1950-ben kezdték el építeni. Létezését egy oknyomozó újságíró fedte fel 1982-ben. Úgy tudni, a katonai létesítményben akár négyezer embert is izolálni tudtak volna három hónapon keresztül. A bunkerben volt telefon és BBC-állomás is, ahonnan a miniszterelnök nyilatkozni tudott. A komplexumot a hidegháború vége óta nem használták.

Fort de la Hougue (Normandia, Franciaország)

Az erődítményt XIV. Lajos építtette 1694-ben Sébastien Le Prestre katonai mérnök tervei alapján. A német megszállás idején az egységek új bunkereket építettek a műemlék helyszínéhez. Az erődítmény 2008 óta az UNESCO Világörökség része.

York hidegháborús bunker (Yorkshire, Egyesült Királyság)

A hidegháborús bunker úgy néz ki, mintha egy Wes Anderson-filmből csöppent volna Yorkba. Az 1961-ben épült létesítmény a hidegháború idején irányító toronyként szolgált. 1991-ben a brit örökségi helyek listájára került, 2006-tól turisztikai látványossággá vált.

Bunker-42 (Moszkva, Oroszország)

Az 1.7 hektáros területű Bunker-42 Moszkvában, a Tagansky metróállomás közelében található. Bár ma hidegháborús múzeumként funkcionál, 1951-től kezdve titkos kommunikációs központként szolgált a szovjet légvédelem számára. Közel hatszáz ember tartózkodott itt harminc egy napig. A komplexumot 2006-ban egy magánvállalat vásárolta meg, és alakította múzeummá.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

világ | leghíresebb | rejtélyek | nagy sztori | bunker

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram