Close
Létezik egy titokzatos ázsiai étel, ami segít megóvni az egészséged a hideg időben

Létezik egy titokzatos ázsiai étel, ami segít megóvni az egészséged a hideg időben

Ahogy beköszöntött az ősz és eljöttek a hidegebb, szürkébb napok, úgy kerül az asztalunkra egyre többször egy finom gőzölgő zöldség- vagy húsleves, valamint különböző fermentált ételek, melyeknél nincs jobb természetes vitaminforrás. A koreai kimchi pedig világbajnok ebben, és több változata létezik, mint gondolnánk.

A hagyományos koreai gasztrokultúra sokféle erjesztett étellel büszkélkedhet, mivel régen és ma is ezeknek az ételeknek köszönhetően könnyebben átvészelhetők voltak a téli hideg hónapok. A „Kimjang: Kimchi készítése és egymással való megosztása” 2013. december 5. óta az emberiség szellemi kulturális örökségének számít, és szerves része a koreai emberek életének.

A kimchi elkészítésére egy teljes évet készülnek azok a háztartások vagy közösségek, amelyek ősz végén hatalmas adagokban fermentálják a koreai káposztát. Ha tradicionális csípős kimchiről van szó, már akkor tavasszal megvásárolják a különböző tengeri herkentyűket, a legtöbb esetben apró garnélarákot és szardellaféléket, melyeket besóznak és hagynak erjedni, egészen addig, amíg el nem jön a kimchikészítés ideje. Ezek után, nyáron beszerzik a jó minőségű, napon szárított tengeri sót, ősszel pedig a piros csilipelyhet és a fő összetevőket, a koreai káposztát (magyarul kínai kelt) és a koreai fehér retket (itthon jégcsapretek).

Aztán a tél közeledtével a családok és a közösségek tagjai összegyűlnek egy közösen egyeztetett időpontban és nekilátnak a kimchikészítéshez, hogy a hosszú télre minden résztvevőnek legyen elég friss kimchi alapanyaga.

Mert a kimchit bizony nem csak magában fogyasztják, sok finom koreai fogás alapanyaga lehet; készülhet belőle egy gazdag leves, szaftos rizses egytálétel, kimchis palacsinta, de akár még egy magyar paprikás csirkét is meg lehet vele bolondítani.

A kimchi tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, amik elősegítik a jobb emésztést, támogatják a fogyást, szabályozzák a koleszterinszintet, segítenek csökkenteni a stresszt, gyulladáscsökkentő hatásuk van, lassítják az öregedési folyamatokat és csökkentik a vércukorszintet. Nem véletlen tehát, hogy a kimchi nem most jött divatba, még ha úgy tűnik is. Már több száz éve finomítják az ízeit, és pont ennyi különböző fajtája létezik.

Hogy mennyire sok változata van a kimchinek, azt november első napjaiban a Koreai Kulturális Központban egy zártkörű főzőversenyen is bemutatták. A megmérettetést már második éve rendezték meg a főzőkurzus tanítványai között, más-más koncepcióval. Az idei év középpontjában a kimchi állt és annak variációi. A versenyzőknek egy hagyományos kínai kelből készült és egy kreatív változatot is kellett készíteniük. A végeredménynek pedig csak a versenyzők képzelete szabott határt, mivel minden hazánkban fellelhető zöldséget, szószt és fűszert felhasználhattak.

Kiderült, hogy birsalmából, sütőtökből, körtéből, gránátalmából vagy épp mangóból is ízletes fermentál finomságok készíthetőek. Sőt akár a hagyományos töltött paprikát is bátran érdemes kimchivel ötvözni. Azonban egy alapkritérium van: a kimchi attól kimchi, hogy a savanyítása sóval történik, és a fermentálás alatt érnek össze az ízek.

Akik szeretnék megismerni a koreai gasztronómiát közelebbről azok a Koreai Kulturális Központ weboldalán tudnak a főző kurzusokra jelentkezni.

(Fotók: Antal Zsani)

korea | étel | vitamin | kimchi | egészség

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom