Close
Maga a megtestesült költészet ez a könyvtár medencével a tetején

Maga a megtestesült költészet ez a könyvtár medencével a tetején

A kínai 3andwich Design stúdió bemutatta a Hujcsou mellé épült, Shuangyue öbölre néző könyvtárát.

A domboldalon helyet kapó épületben két forma, a könyvtárat rejtő kör, és az egyenes vonalként megjelenő folyosó feszül egymásnak.

A kör alakú olvasóterem egy sötét központi  helyiséget vesz körül, a polcok a belső falra épültek, míg a külső oldalon a teljes magasságra kiterjedő ablakokból a tengerre látni. Ennek mentén helyezték el a székeket és az asztalokat, ahonnan

a látogatók az olvasás mellett a tájban is gyönyörködhetnek.

 

A polcok alatt és fölött koncentrikusan túlnyúló elemek felhőszerű hatást keltenek, és az alsó, lépcsőzetes részekre szintén le lehet majd ülni.

A tetőre, és az ott található medencéhez lépcső vezet fel, az embernek pedig az lehet az érzése, mintha a lenti terem víz alatt lenne. A medencében lévő platformra lépőköveken lehet bejutni.

 

A tervezők szándéka szerint már maga a könyvtárhoz való eljutás már maga is intellektuális folyamat lehet a kanyargós ösvényen a hegyoldalban: “az olvasók az út során átélhetik a tanulás fájdalmát, ahogy fárad a testük. Ezért mondjuk, hogy ez az út „a könyvek hegyéhez” vezet.

Ez az épület biztosan helyet kap a világ legjobb könyvtárainak elképzelt vagy valós listáján, amelyen észak-európai társaival kell versenyeznie.

(Forrás: Dezeen, képek: Jin Weiqi/Dezeen)

könyvtár | kína | olvasás | építészet | könyv

FOLYTASD EZZEL

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Így néz ki Frank Sinatra egykori otthona

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram