Close
Megnyílt Kína leghosszabb, egészen hihetetlen víz alatti alagútja

Megnyílt Kína leghosszabb, egészen hihetetlen víz alatti alagútja

Nem kicsiben gondolkoztak a Taj-alagút megépítésénél, így az ára csakúgy, mint a kinézete is egészen elképesztő lett.

Majdnem négy év építkezés után idén év elején átadták a Taj-alagutat, ami 10,79 kilométeres hosszával Kína leghosszabb, víz alatti autópálya-alagútja. Az expressz alagút a Taj-tó alatt fut végig Csiangszu tartományban, körülbelül ötven kilométerre Sanghajtól.

Csangcsou tartomány tájékoztatása szerint a projekt nem kevesebb, mint 9,9 milliárd jüanból, azaz több, mint 493 milliárd forintból valósult meg.

Építésekor több, mint kétmillió köbméter betont használtak fel, hogy kialakítsák a hatsávos, 17,45 méter széles pályát.

Az alagútban LED-lámpák biztosítják az elképesztően látványos színkavalkádot; a világítás célja, hogy biztosan ébren tartsa a sofőröket.

Az alagút célja az, hogy a Taj-tóról levegyék az óriási forgalmi terhelést, valamint a Jangce torkolatának gazdasági fellendülését is remélik a projekttől.

A világ leghosszabb, víz alatti autópálya-alagútjának versenyét mellesleg Norvégia nyeri a 14,3 kilométer hosszú Ryfast-alagúttal, ami Stavangert és Strandot köti össze. A víz alatti alagutak közül pedig a leghosszabb az Angliát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút a maga 37,9 kilométerével, viszont itt ugyebár csak vonatok közlekednek.

(Forrás: CNN, fotók: Getty)

kína | taihu | víz alatt | | leghosszabb

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mennyit spórol Budapest a karácsonyi fények hiányán

Ezekben az európai országokban nincsenek biztonságban a házak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram